Jag blev nyss medlem på Matdagboken och tycker att det verkar jättebra. Men när jag skulle skriva in dagens första måltid så blev det lite knepigt. Livsmedel fanns inte inlagda (vilket jag absolut kan förstå, alla kan inte finnas med..), så man var tvungen att lägga till själv, kolla hur mycket fett och kolhydrater osv det är i allt. Ja, ni som har lagt till måltider, vet själva hur det går till..Men jag tycker att det verkar så krångligt. Visst, Matdagboken är till för att hålla koll på hur mycket/vad man äter om dagarna, och vad man gör för att förbränna det. Men hur ska man kunna skriva exakt hur stor portion man tar? Hur ska man kunna ta reda på saker som inte står på förpackningarna, som måste skrivas in? Väldigt tidskrävande och ansträngande alltså. Ta inte detta fel nu. Jag är helt ny här, men det här är vad jag har fått för mig hittills. Jag kanske är helt ute och cyklar, vem vet. Men jag tror att om jag har rätt, om man är tvungen att skriva exakt hur mycket man äter och dricker, så använder jag bara den här sidan till att skriva upp vad jag äter (och hur jag tränar), alltså inga exakta mängder för att räkna ut hur mycket jag måste förbränna. Bara en enkel matdagbok alltså :):)Någon annan som tänker så här kanske?
Nykomling
5 inlägg
Hej Saelis!
Jag lägger in precis allt jag äter. Väger efterhand som jag fixar till t ex en macka eller en middag. Vid behov lägger jag in nya livsmedel eller recept. I början känns det som att det tar väldigt mycket tid, men när man fått in lite vana går det faktiskt rätt bra. Dessutom är det ju så att när man väl lagt in livsmedlet en gång så finns det ju bland de egna livsmedeln och i alla fall jag använder ungefär samma ingredienser hela tiden. Med tiden blir listan längre och längre men eftersom man själv lagt in och döpt så vet man ju hur man snabbt skall kunna hitta det.
När det sedan gäller att lägga in de olika måltiderna lägger jag in alla på en gång - jag vet ju hur dags jag åt frukost, mellanmål, lunch o s v. Idag t ex så har jag precis lagt in frukost, mellanmål och lunch, så att jag vet hur jag ligger till kalorimässigt.
För min del har den här sidan varit ett kanonlyft och jag är bara såååå nöjd!
Lycka till med fortsatt viktförändring!
Jag gör inte så. Jag skriver in allt, men visst finns inte exakt det jag tänkt mig så kan jag välja något annat. Bröd tex, finns inte morotsbröd så tar jag kanske något annat vitt bröd som mitt livsmedel. Men det är klart, är det något som man äter ofta kan det ju vara värt att lägga in som eget livsmedel. I övrigt så använder jag min hushållsvåg väldigt mycket och väger det jag äter. Men allt beror ju på anledningen till att man är medlem - är inte viktnedgång det primära för dig så kanske det inte spelar så stor roll om det blir exakt.
Hej saelis Jag gör likadant som twigan och det fungerar jättebra men visst tar det tid att lägga in här Men nu har jag bestämt att lägga den här tiden och engagemanget på mig själv och tycker det är viktigt att jag får en insikt i hur/vad jag äter och hur jag motionerar Jag väger allt och skriver upp i ett litet block och sen när jag har tid så skriver jag in det här. Har med mig det lilla blocket i väskan om jag är ute eller på jobbet så jag direkt kan anteckna och tycker inte det är så svårt eller jobbigt Det blir väl vad man gör det till och jag är ingen fanatiker. Jag äter inte efter någon diet utan äter det jag vill men försöker tänka mig för Äter gärna som nu i semletid., en semla men beräknar in den i dagens kalorier Tror inte på några förbud för intag av det jag gillar eller en strikt diet som skulle göra att jag tröttnar och spårar ut Det finns ju en bakomliggande orsak till att jag har viktproblem (inte första gången det här) och det känns som om det är nu det gäller. Kan inte längre skylla på småbarn (de är mellan 20-30 år nu) eller ont om tid utan nu måste jag ta mig den tiden för min egen skull Lycka till vilket ditt mål nu än är och på vilket sätt du ska ta dig dit.Inget sätt är fel utan beror på vad du själv vill och anser dig må bäst av
Jag gör som agnetar skriver in allt och äter precis vad som helst sålänge det är inom kalorimängden. Sen sitter jag vid datorn i princip hela dagarna så då krävs ju inte mkt tid enligt mig iaf,, Fast är jag mkt upptagen en dag gör jag som twigan och lägger in allt på en ggn på kvällen bara för att ha koll på läget liksom. Det som spar tid är ju att man slipper räkna ut kalorierna själv, vilekt jag tycker är awesome! Försökt med matdagbok i pappersform där jag sj räknade ut kalorier och DET var tidskrävande om något. Det är så lätt att man skenar iväg kalorimässigt utan att man har koll känner jag,, Förut brydde jag mig inte alls om kalorier eller sådant, och så helt plötsligt var man uppe i 84 kg.
Från början la jag in många livsmedel som inte fanns och det tog ju lite tid men nu i efterhand så är de flesta redan är inlagda så tar det ju inte så lång tid att lägga in ett nytt livsmedel. Från början var det lite tidskrävande men inte nu. Lägger du in en frukost på ex fil och macka med tillebhör kan du ju sedan kopiera den till favoritmåltider så att den finns där tills näsat gång du äter samma sak. Då slipper du lägga in allt igen.
Men hur ska man kunna skriva exakt hur stor portion man tar?
Köp dig en köksvåg så får du bra koll på vad olika livsmedel väger.
Hur ska man kunna ta reda på saker som inte står på förpackningarna, som måste skrivas in?
Brukar oftast finnas nått i livsmedelsdatabasen att välja mellan. Jag köpte en ciabatta häromdagen å dåf anns det bara ciabatta med mozzarella, sallad och soltorkade tomater men det funkar ju lika bra att ta det. Får kanske lite mer kcal än min ciabatta som jag bara hade skinka på men man får ju en ungefär koll iaf.
jag håller med de andra som skrivit.. jag lägger in allt jag ätit och är det nåt som inte finns så har ju jag koll på det iaf även om jag lagt in nåt annan som liknar.. och håller med om att i början tog det lite tid men inte nu mer... och väg maten... jag väger inte lunchen i en skolmatsal men har lärt mig på ett ungefär vad allt väger...
Jag kände precis som du när jag försökte mig på matdagboken första gången, gjorde ett uppehåll för att efter ca 6 månader hitta tillbaka hit. Nu älskar jag den här sidan. I början kan det kännas tidskrävande men det blir lättare.
Jag skriver in allt jag äter, använder min hushållsvåg, när den inte finns till hands gör jag en uppskattning på vad saker väger. Använder mig av liknande livsmedel ur databasen om det exakta inte finns,och jag inte har en innehållsförteckning så jag kan lägga in eget.
Skriver också in mina träningar men inte vardagsmotion som promenaderna till och från jobbet.
Ett tips är att uppskatta mängd i dl, msk osv. (om man inte har tillgång till nån våg eller andra mätverktyg)
Jag tycker i alla fall det är lättare att se om jag ätit en dl sås än hur många gram den väger.
Vet att inte alla livsmedel finns i volymmått men många har det.
De första veckorna bli ju som en "installationstid". Man lägger in sådant som man använder som kanske inte är så vanligt. När jag lägger in något nytt, t.ex. philadelphia 5%, så väger jag min macka före och efter jag brer på det och sedan skriver jag in mellanskillnaden som portionsvikt. Då vet jag ju ungefär hur mycket jag ska räkna per macka.
En annan sak som kan vara bra är om man har en mobil med kamera, jag tar kort på energiförteckningen så kan jag lägga in det när jag kommer hem.
Sen är det ju ingen direkt science, om du skriver in 12 eller 15 g... eftersom ditt energibehov är ungefärligt. Det viktigaste man lär sig här är ju vilka livsmedel man kan äta mycket av och vilka man helst ska snåla lite med.