Ok man ska ju inte bli helt besatt av att äta nyttigt men jag tycker att kunskap om mat och hälsa är kul. och jag tänkte att man kunde ju dissekera några maträtter och se om dom är nyttiga eller inte, bara för skojs skull för vissa är kanske nyttigare än vad man tror och vissa kanske onyttigare. Jag börjar! Hitta Nemo sushirullar ( http://rapchic.blogg.se/2009/july/hitta-nemo-sushi.html ) Jag tror: den är medelnyttig + noribladen, alger är nyttiga iallafall i vettiga mängder (omega 3, massa vitaminer, mineraler etc) + man blir mätt ganska snabbt (kan nog vara för att man äter med ätpinna dvs man äter långsamt) + morötter, tofu och ingefära. morötterna innehåller förstadiet till a-vitamin, tofun innehåller, bra proteiner, bra fett mkt kalcium. ingefära vet väl alla är nyttigt men hur är det med inlagd? m.m + risvinsvinägern sänker GI +/- te till maten, + grönt te innehåller blandannat massa antioxidanter - järnupptaget försämras om man har problem med sånt +/- fytoöstrogener (växt östrogen) finns i både tofun och sojan, vissa säger det är bra vissa säger det är dåligt. - sockret och riset har högt GI - lite grönsaker och protein jämfört med riset. ok det var allt jag kom på kommer du på nått mer?
Utmärkt medlem
927 inlägg
Bra ide, Rapchic!
kom på en till sak +/- wasabin, + stark mat ökar förbränningen lite - alla magar tål inte stark mat
och en till sak... kanske. wasabi har ju en stark grön färg. stark färg brukar betyda många antioxidanter. dock har det inte så stor betydelse här i svergie eftersom man oftast inte använder äkta wasabi i svegie utan färgad pepparrot
en till maträtt att dissikera kikärtssallad http://rapchic.blogg.se/2009/july/kikartssallad.html tror den är halvnyttig. + kikärtor, bra protein, fibrer etc + tomater, röda färgämnet vad det nu heter, supernyttigt + borde ha lågt GI (fibrerna och proteinet i kikärterna, limesaften etc) +/- fettsnål, (+ eller - beroende på situation) - smörgåsgurka kan väl inte vara så nyttigt - få indregienser = mindre variation på nyttigheterna
en till - - inte fullvärdigt protein om man inte tex äter spannmål, ris, potatis, gröna blad, nötter etc samma dag
en till maträtt att dissekera... (alltså andra får ju också skriva in matträtter eller dissekera mina, men man ska fortfarand evara snäll med varann) löksoppa ( http://rapchic.blogg.se/2009/august/loksoppa.html ) + Lök är nyttigt (rik på flavanoider, bra för lungorna, hjärtat, benstommen och imunförsvaret enligt "fem om dagen") + supergott + billigt -/+ lågt kcal innehåll (ca 100 kcal/port om jag räknade rätt) så man borde komplettera med macka med proteinrikt pålägg - ensidigt (få ingredienser)
Fem om dagen – ska man äta fem lökar om dagen? Vem säger det?
nä boken "fem om dagen" (fem portioner frukt och grönt om dagen)
en ny maträtt majsplättar ( http://rapchic.blogg.se/2009/september/majsplattar.html ) + gott (det är ju faktiskt viktigt) + om man har bär eller frukt till för man i sig massa antioxidanter och dylikt + majs innehåller lysein (tror jag det hette) som är en aminosyra som är lite svårare att få i sig om man är vegetarian (men inte omöjligt såklart som sagt finns bland annat i majs) +/- smakar inte alls konstigt med dinkel och det innehåller mer vitaminer/mineraler än vanligt vitt mjöl (vad jag förstått) men då är det ju finmalet därav minuset - få ingredienser = ensidigt sammanlagt tycker jag minuset (ensidigt) väger över ganska mycket så det är nog inte så nyttigt, förutom för själen nån gång då och då förstårs
en ny maträtt för när man inte har tid.
linssoppa: röda linser, potatis, vatten, buljong, timjan, peppar, basilika.
+ linser innehåller massa protein och fibrer, med potatisen blir det fullvärdigt protein också.
+ gott, snabbt och billigt
+/- lågt kcal innehåll
- få ingredienser
- det är ju inte det bästa fettet + högt saltinnehåll i buljong