icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Matvanor kan styra vårtrötthet?

Veteran
5951 inlägg
1 februari 2011 10:57

Läste en intressant sak på Expressens hälsosidor, inte den allra mest betrodda källan alltså. Men den som svarade, Pernilla Karlsson, är nutritionist och doktor i toxikologi så något mer kunnig än den genomsnittsligen kvällstidningsjournalisten kan man lugnt påstå att hon är: http://www.halsa.se/experter.asp?id=22&expertid=4&fragaid=23 Stycket som intresserade mig lite extra var: "Ett tecken på vårtrötthet kan vara att du känner ett sug efter kolhydratrika livsmedel och att symtomen lindras vid intag av valnötter, banan, choklad, ägg och fisk som är rika på tryptofan. Tryptofan är en aminosyra som behövs för bildning av serotonin. Det finns också örter, som till exempel johannesört och ginseng, som kan ge lindring vid trötthet genom att öka serotoninbildningen och verka uppiggande." Just eftersom att det är ganska gott om personer här med mer eller mindre kraftigt sötsug så tänkte jag att det kanske kan vara något att överväga? Det kanske inte alls är sötsaker kroppen skriker efter utan valnötter, banan eller choklad? För jag vet sen tidigare att kroppen kan blanda ihop hunger och törst, att den kan signalera hunger när den menar törst (rätt vanligt om man dessutom är stressad). Så varför skulle kroppen vara mer raffinerad om den behöver tryptofan? Hur skulle den kunna signalera att den vill ha just det ämnet, annat än som ett sug? Rent teoretiskt sett skulle det suget i vissa fall gå att misstolka som sötsug (eller i mitt fall ostsug) men om teorin stämmer skulle det alltså fungera, suget skulle försvinna, om man får i sig ämnet kroppen vill ha. Jag bara yrar nu, jag har inga bevis för min teori annat än att jag vet att hjärnan är primitiv i vissa avseenden och ovanstående artikel. Vad tror ni?

  • Utmärkt medlem
    549 inlägg
    1 februari 2011 12:10

    Jag tror absolut att du kan vara inne på rätt spår. Jag blir oerhört trött och hängig på våren... och när jag blir trött på det viset så ökar sötsuget något EXTREMT, jag försöker ofta dämpa det med frukt när jag är duktig, men då och då faller man ju ändå för frestelsen att äta något som inte är så jäkla nyttigt. Man vet ju att den gravida kvinnan ofta får omotiverade sug pga vissa brister/behov så varför skulle det inte kunna stämma?? Banan tycker jag är ett supermedel för just sötsug, för mig som äter kalorifattigt så måste jag dock passa lite på mig för de är ju ganska packade med kalorier men å andra sidan orkar man ju inte smälla i sig hur många bananer som helst direkt :-)

  • Veteran
    5951 inlägg
    1 februari 2011 12:24

    En banan går väl an men fler så börjar i alla fall jag tröttna ganska fort :-) Förr tänkte jag att det bara var att härda ut, att vårtröttheten var som tidvattnet ungefär. Regelbundet, förutsägbart och omöjligt att stoppa. Men så behöver det kanske inte alls vara då? Om man äter rätt alltså? Jag har läst väldigt få texter om just sug, vad som utlöser sug och sug på vad men jag vet att det med jämna mellanrum händer att jag drabbas av kraftigt sug på nånting. Jag vet inte vad förrän jag får det i munnen också, vilket är otroligt frustrerande. Men det kan alltså vara något som tryptofan då, så då borde en kopp te på johannesört eller en ruta mörk choklad dämpa suget ganska snabbt?

  • Utmärkt medlem
    549 inlägg
    1 februari 2011 12:43

    Jag tror de kan vara så, men så är ju kroppen väldigt vanestyrd och folk som är vana vid ett högt sockerintag klarar ofta inte av den bittra smak som mörk choklad ger och därmed verkar det som om de inte kan tillgodose sig tryptofanet....Bara jag som spekulerar här, men det verkar ju onekligen som att smaklökarna blir näst intill bedövade av kombinationen mycket socker/mycket fett. För hur god ÄR egentligen en Marabou Mjölkchoklad?? Ändå har jag i vissa perioder kunnat smälla i mig 200 gram på en dag...medan jag numera mest tycker att den smakar sött smör..dvs ganska äckligt, en ruta sen måste jag skölja munnen. Föreslog för min mor då hon levde att hon skulle ta en ruta mörk choklad när hon blev godissugen men hon klarade inte av smaken, ens på 77% som i mitt tycke då inte är så mörk, hon mådde illa och blev alldeles "torr" i munnen. Kan det vara så att man bygger upp en slags nivå av socker i kroppen som man bara måste ha och då blir man sötsugen, om det man stoppar i munnen inte fyller upp halten rejält på direkten så smakar det inte..jag bara spånar här alltså.

  • Veteran
    5951 inlägg
    1 februari 2011 13:11

    Oj, jag som älskar bakchoklad (den där tegellstensliknande saken från Odense tror jag det är, den är nästan svart) men inte alls klarar av mjölkchoklad. Men det är nog som du sägher en vanesak, mjölkchoklad är väldigt söt och sliskig men i riktigt mörk choklad finns det väl väldigt lite socker? Men det finns 76% från Lindt med apelsinsmak som jag skulle kunna göra mig olycklig på, den kanske hade fungerat bättre? Eller så kanske det är med mörk choklad som med kaffe, vissa klarar inte av det beska hur gärna de än vill? Då kanske man får ta till valnötter, även om det är mer kalorier i dem eller ägg eller fisk istället även om det säkerligen inte är det första an tänker på när man blir sugen. För det är i alla fall inte det första jag tänker på, om man tänker sötsug, att sätta i sig ägg :-) Eller så är det bara så med vissa sötsug att kroppen inbillar sig att den måste ha kicken, och då kanske man måste göra som med nikotinet. Försöka bryta så gott det går ( lätt, när allt idag ska sötas!!) och hoppas det går över. Jag läste i en blogg att det fungerade att äta surt också? För den personen fungerade det i alla fall, det kanske kan vara något att pröva?

  • Utmärkt medlem
    549 inlägg
    1 februari 2011 13:13

    ja just det där med surt har jag också hört, det och att borsta tänderna för det blir ju en smak i munnen som inte låter det söta slå igenom även om man äter nåt sött. Jag menar hur gott är det med choklad med nyborstade tänder?? Jag vill ju gärna ha 88% eller tom 99% om jag väl ska äta mörk choklad, sen finns det en lite ljusare med päron...mmmmmmm den är god den :-)

  • Veteran
    5951 inlägg
    1 februari 2011 13:15

    Oh, borsta tänderna måste ju fungera! För det finns ju knappt nånting man kan äta sen, utan att det smakar päckel i munnen :-) Det var en kanonidé :-) Päron? Den har jag missat, det låter väldigt trevligt!

  • Utmärkt medlem
    549 inlägg
    1 februari 2011 13:16

    det funkar med en sked kalles kaviar också.. den har ju både socker i sig och förpestar munnen med smaken haha.. men nog känns det fräschare med tandkräm

  • Utmärkt medlem
    549 inlägg
    1 februari 2011 16:26

    Bra hundvan men ta ett steg i taget, det är ursvårt att sluta med allt på en gång bara. Socker i kaffet är en stor bov eftersom man inte tänker på hur mycket man faktiskt får i sig. Mealbars förstår jag överhuvudtaget inte vitsen med, byt ut dem mot frukt istället och så ta myrsteg, bättre att det tar lite längre tid och att du klarar av det än att du misslyckas. Jag började dricka kaffe när jag var 4 år!!! 3 bitar i en mugg.. minst 3 muggar/dag...det blir en del *S* men vid nyår för 3 år sen slutade jag med sockret i kaffet och sen dess har jag inte haft socker i kaffet överhuvudtaget, sen har andra saker fått gå lite långsammare. Om du gillar risifrutti kan du ju koka din egen risgrynsgröt i stället och servera i en bytta med lite mosade bär, då kan du ju dosera så du inte har så mycket socker i gröten och inte den söta sylten som risifrutti kommer med. Det blir en jättevinst eftersom du slipper konserveringsämnen som finns i risfrutti också..PLUS att det är mycket billigare att göra själv.

  • Utmärkt medlem
    930 inlägg
    1 februari 2011 19:36

    Vilken tur Jag äter ju ägg varje dag. Men minst 70% choklad bara då och då. Så då är det ju inte helt fel då med 25-50g mörk choklad till kaffet med kokosfett i på kvällen *L*