Nykomling
0 inlägg
Kan ni skriva och berätta vad det innebär att äta medelhavskost? Har ni några bra recept, också?
Medelhavsdieten känneteckas av att man äter mycket spannmål med fullkorn, baljväxter, frukt, grönsaker, nötter och frön. Fågel och fisk äts betydligt oftare än rött kött och likaså magra mejeriprodukter som till exempel naturell yoghurt.Inga halvfabrikat och fryst och konserverad mat undviks så långt det är möjligt.Basen i medelhavskosten är olivolja, fullkornsprodukter, rotfrukter, baljväxter, grönsaker och frukter. Typiskt är just att bönorna och grönsakerna ingår i matlagningen på ett helt annat sätt än vad vi är vana vid i Sverige.Men i Medelhavskosten är det inte bara viktigt vad man äter utan också hur man äter. Man njuter av maten och sällskapet under minst en och en halvtimme medan svenskarnas lunchpaus varar i genomsnitt 36 minuter.Eftersom medelhavsdieten ursprungligen kommer från Kreta kan man använda kokböcker med fokus på det köket, eller specialicerade kokböcker som skriver specifikt om medelhavsdieten. Några recept hittar du annars här: http://www.explorecrete.com/swedish/recipes-se.html