icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Mer protein, svårt med olika förbehåll. Någon med idéer?

Nykomling
9 inlägg
27 februari 2011 15:20

Ska kanske börja med att säga att det här med att näringsberäkna är ganska så nytt för mig. Men känns viktigt, då jag tränar en hel del och dessutom kämpar med att bli av med övervikt. Jag skulle vilja få i mig mer protein än det jag får i mig idag. Jag skulle vilja komma upp mot en 140gram protein om dagen. Men det har kommit att bli en ganska så problematisk sak faktisk. Det största problemet av allt är nog att jag har en känslig mage (IBS) och är laktosintolerant. Det allra enklaste skulle ju vara att bara äta mer kött, kyckling eller fisk, men som föredetta vegetarian så tar det lite emot och jag har svårt att tåla rött kött. Fisk och skaldjur går bra, så även kyckling och kalkon och jag klarar malet magert nöt- och griskött och ibland helt griskött tex. kotlett och fläskfilé (ej motsvarande i nöt eller vilt.) Dessutom så är jag student och kött är dyrt, av andra skäl så äter jag enbart svenskt kött och (men det är ju en HELT annan diskussion). Böner, ärtor och linser äter jag en del, men det är bara till att inse att jag inte tål det så bra... Jag får enorma kramper samt värk i kroppen av detta, vilket rimmar illa med att tillbringa mycket tid på gymmet med att träna. Mjölkprodukter som keso, kesella och yoghurt/fil, är det jag tar till idag, samtidigt som jag får ta laktasenzymer. Fungerar skapligt men önskar att det fanns ytterligare alternativ. Ägg. Ja... det är min stora akilleshäl. Jag vill så gärna tycka om ägg, men ska jag få i mig ägg så är det i form av pannkakor eller muffins och då äter liksom kolhydraterna upp proteinet och det blir bara egentligen bara en massa kalorier av det hela... om ni förstår hur jag menar. Jag har försökt att göra pannkakor på keso och fiberhusk och så där men då kommer äggkonsistensen/smaken igenom och jag får tyvärr inte ner dem. Kvar är väl bara proteintillskott, eller? Jag har bara provat ett fåtal ska jag vara ärlig och säga (alla förpackningar är ju så stora- och vet man inte om man tål det så...) Än så länge har jag inte tålt något...det är ju laktos och tillsatta fiber i de flesta. Har jag stirrat mig blind på mina synsätt?(såklart) Är det någon som har några bra idéer på vad jag skulle kunna göra för att få i mig mina proteiner ? Jag tar tacksamt emot både idéer och synpunkter!

  • Utmärkt medlem
    930 inlägg
    27 februari 2011 15:49

    Proteinsmoothie ligger inne under recept Äggmjölk ett alternativ smak sätts som man vill kanske med choklad, kardemumma, kanel för att dölja äggsmaken som du tydligen är så förtjust i

  • Veteran
    1881 inlägg
    27 februari 2011 15:49

    Varför vill du äta så mycket protein, följer du nån särskild diet?

  • Mycket engagerad
    139 inlägg
    27 februari 2011 16:03

    jag tycker att sojagranulat är superbra! det jag har hemma just nu innehåller 64% protein, 1,3% kolhydrater och 0,5% fett. sojaprotein är ju dessutom fullvärdigt! det är riktig hjältemat!

  • Nykomling
    9 inlägg
    27 februari 2011 16:17

    Tack för er respons!! Äggmjölk ska jag kolla upp... låter vidgrigt man kan ju absolut vara ett alternativ! Sojagranulat lika så, låter betydligt bättre, dock ;) Ska verkligen kolla upp båda. Vet ni hur känsliga (tröttsamma...) magar brukar reagera på dessa? Att jag valt just runt 140gram protein är baserat på att jag väger ca. 78kg och vill ha i mig 1,8gr protein per kg. För att bygga lite muskler. Jag äter ingen direkt diet, håller koll på kalorier och fördelningen av dem. Vill ha upp mitt proteinvärde, då det har legat lågt under många år och så är jag en sådan som förut har kunnat leva enbart på kolhydrater, men den tiden är förbi nu.

  • Mycket engagerad
    139 inlägg
    27 februari 2011 16:28

    om du inte är sojaintolerant så tror jag inte att det ska vara något problem, men kanske bra att testa i små portioner först. köp torkad soja (tex som färs, biffar eller strimlor) och koka så sväller den. sen kan du marinera och använda den precis som du vill. det är verkligen en räddare i nöden!

  • Nykomling
    9 inlägg
    27 februari 2011 19:56

    Jag är inte sojaintolerant, men min mage har svårt för att bryta ner fiberna i baljväxter. Det är en av anledningarna till att jag fick övergå från vegetarisk kost och börja äta mer animaliskt. Tyvärr, verkligen för jag gillar verkligen baljväxter, där finns så mycket positivt med dem! Försöker att köra in dem med en rotationsdiet och se om magen kan vänja sig. Vi får väl se om det blir så, hoppas! Quorn är ju annars en produkt som jag glömt nämna som jag kan få med, den brukar funka med magen, och har ett bra proteinvärde och är samtidigt kalorisnålt.

  • Veteran
    1530 inlägg
    28 februari 2011 21:04

    Jag brukar röra ner en rå äggvita i havregröten, tar du bort gulan så försvinner ju mycket av "äggsmaken" och du slipper fettet i gulan oxå, gäller ju även med kokt och stekt ägg, jag klarade INTE att äta gulan för nåt år sen men har börjat vänja mig men föredrar helt klart vitan

  • Nykomling
    9 inlägg
    28 februari 2011 21:45

    Oj, det där lät verkligen inget vidare. Vad strongt av dig att få idag den där. Jag tänker att äggvitan måste ju stelna av grötens värme, vilket ju är positiv iofs. för jag har hört av en kostrådgivare att ägg helst ska upphettas för att man ska kunna tillgodogöra sig proteinet på bästa sätt. Jag tror inte att jag kommer att klara det, jag har provat att slänga ner extra äggvitor när man gör pannkakor (typ. isodieten) men det resulterar bara i fler pannkakor till resten av familjen (med extra protein i vilket är toppen iofs.!). Men när jag äter vanliga pannkakor så brukar jag ta kvarg till med lite vaniljsocker eller funlight, barnsligt gott faktiskt, och man blir jättemätt.