Jag plogar igenom en massa LCHF-recept och inser att dom flesta (i alla fall bröd/bakrecept) innehåller en rad olika typer av "mjöl" som mandelmjöl, kokosmjöl, bakepro, fiberhusk mm. Går det verkligen inte bara att byta ut vanligt mjöl mot nåt av dom? Tex fiberhusk? Låt säga att jag ska baka en helt vanlig kladdkaka,bröd eller muffins. Blir det äckligt om jag helt enkelt byter mjöl mot fiberhusk och socker mot stevia eller sukrin? Vad är det som gör att det inte funkar i såna fall? Och OM det nu fungerar lika bra, hur mycket fiberhusk behöver man i jämförelse med mjöl? Nån som kan hjälpa mig med tips?? //Tacksam Lisa
Nykomling
6 inlägg
Mjöl har helt andra egenskaper än tex fiberhusk och kokosmjöl så att byta rakt av, det funkar inte. Enklast är nog att du letar upp lchf recept på just det du vill baka, då får rätt proportioner av alla ingredienser.
Ja jag letar och letar, men tex riktig kladdkaka går ju inte att hitta. LCHF-varianten är helt annorlunda.. Riktigt bröd blir också nästan omöjligt att finna. Men jag lever på hoppet och letar vidare!! Vilken av de ovan nämnda (eller andra LCHF-mjöl) kommer närmast den riktiga varianten?
Jag tror att om du ska äta lchf kan du inte använda vanliga recept och bara byta ut vissa ingredienser utan du får nog leta upp anpassade recept. Eller har jag fel, ni som kan lchf?
När det gäller kladdkaka, som inte ska jäsa, är det lättare att byta ut. Jag har provat att byta ut mot mandelmjöl (och använde banan som sötningsmedel) och det gick bra. Jag tog nog mer mandelmjöl än vad det skulle varit vetemjöl, men det känner man lite på konsistensen. Mandel kan inte suga upp lika mycket vätska. När det gäller fiberrik så suger det ju väldigt mycket vätska och blir gestaltat. Visst kan man prova sig fram men bäst är nog att använda recept, så har andra fått göra de misstagen istället :-)
Okej, tack! Nu vet jag i alla fall lite mer! :)
Hej Aurell! Detta recept är taget ur boken "Bakglädje till vardags och fest" Skriven av Annika Rogneby. En LCHF bok om att baka utan socker och mjöl. Håll till godo:) Lyxig chokladkaka. 150 gr smör 150 gr mörk fin choklad (70-85 %) 3 ägg 2 dl sukrin 1 tsk vaniljpulver (finns i välsorterade butiker) 1 dl mandelmjöl ugn 200 grader Smält smöret i kastrull Smörj en springform Hacka chokladen fint och tillsätt chokladen i det smälta varma smöret. Rör hela tiden och låt chokladen smälta ( på låg värme om det krävs) Vispa ägg och sukrin pösigt i en skål. Tillsätt chokladsmeten, vaniljpulvret och mandelmjölet. Rör samman. Häll smeten i en springform (20-30 cm) och grädda mitt i ugnen i 20-25 min. Låt kakan stå och svalna, gärna i kylen. Servera med grädde och hallon. Den ser precis ut som en kladdkaka på bilden i boken. Lycka till :)
Ha:-) vad kul det kan bli när telefonen hittar på egna ord och jag som trodde jag hade läst igenom! Jag menade att skriva att fiberhusk binder vätska och blir gelé artad. :-)
Är det någon som gjort äppelkaka av mandelmjöl?
Äppelkaka på mandelmjöl borde funka kanon, om du menar vanlig svensk äppelkaka där man strör över ströbröd (och socker) och hyvlar över smör.