Nykomling
4 inlägg
Jag äter ganska mycket mjölkprodukter, tycker det mättar bra och är gott. Har hört att mjölkprodukter inte ska vara bra att äta för mycket av, är det någon som har koll på varför det inte skulle vara bra? Är det skillnad mellan vilken sorts mjölkprodukt man äter, tex keso?
Det var ett konstigt påstående tycker jag."Det råder ingen tvekan om att mjölkproteinet är extremt gynnsamt för våra muskler i samband med fysisk ansträngning och i flera studier har man jämfört mjölk eller chokladmjölk med sportdryck och resultaten är nästan alltid fördel för gruppen som får i sig mjölkprotein."http://traningslara.se/mjolk-vs-kolhydratdryck-for-muskelmassa-styrka-kroppssammansattning-och-benhalsa-hos-kvinnor/"När det gäller mjölkprodukter så finns det mängder av forskning och deras förmåga att underlätta viktnedgång och/eller bibehålla viktbalans är väl dokumenterad (1,2,3, 4)....Som synes finns det alltså väldigt mycket forskning som stödjer fördelarna med intag av mjölkprodukter för viktreglering. Mjölk är oerhört näringsrikt, gott och billigt. Dessutom fungerar mjölkprodukter av olika slag ofta bra vid matlagning."http://traningslara.se/mjolkprodukter-och-viktreglering-mer-naturliga-fettforbrannare/
Okej, skönt att höra. Då kan jag fortsätta äta min keso med gott samvete :)
Jag tillhör också de som gillar mjölk, och har man inte problem med vare sig laktos eller "metabolic syndrome" är det säkert bara av godo att dricka mjölk.De sk "sportdryckerna" de jämför med i studierna är inget annat än läsk och har inget i sportsammanhang att göra. (möjligtvis kanske kan du ladda med en sådan om du precis sprungit ett maraton och skall springa ett till inom samma dygn)Sammansättningen skiljer sig mellan de olika produkterna, men överlag bör man nog vara försiktig med de fettsnålaste varianterna.
som TUR är finns lactosfria varianter på mjölk och de produkter av ko som är nyttigt för oss som är lactosintoleranta.
Jag såg även ett program om viktminskning där det visade sig att om man äter kalsiumrika produkter så tar kroppen upp mindre fett. Ska se om jag kan komma ihåg vilket program det var, ber att återkomma. Men tror att kalcium rika och mjölkprodukter är helt ok att äta och dricka om man gillar det. -E
Här kommer en länk till Youtube där man kan se klippet:http://www.youtube.com/watch?v=dG9hbH5SCwc&feature=related Om man vill se hela programmet finns det uppdelat i delar med start här:http://www.youtube.com/watch?v=kVSDHwA6nFw&feature=player_embedded Kan vara kul om man är intresserad av vetenskapliga tips hur man minskar i vikt.-E
Visst borde dessa teorier även stämme om man tillför kalcium ifa sojamjölk, havremjölk osv?Det är väl kalciumet som är det viktiga i sig för viktminskningen och inte speciellt kalcium från komjölk??//Annabk
"I en studie från 2004, publicerad i den vetenskapliga tidsskriften Obesity Research, undersökte man variationer i kroppssammansättning vid bantning där kosterna innehöll olika stora mängder kalcium men där energiunderskottet var detsamma (8). 41 deltagare fanns i studien och dessa delades in i tre grupper som sedermera följde en randomiserat utvald diet under 24 veckor.Grupp 1 intog dagligen 400-500 mg kalcium från mjölkprodukter plus ett placebotillskott, grupp 2 intog lika mycket kalcium från mjölkprodukter men med ett tillskott av 800 mg kalcium (totalt intag av 1200-1300 mg kalcium per dag alltså) och grupp 3 intog 1200-13o0 mg kalcium per dag men enbart via mjölkprodukter och inget kalciumtillskott.Alla tre gruppena blev instruerade att sikta mot ett kaloriunderskott på 500 kcal per dag. I denna studie såg man att fettförlusterna var högre vid ett högt kalciumintag, från både tillskott och mjölkprodukter. Samtliga deltagare gick förstås ner i vikt och förlorade fett, men skillnad i fettförlust syntes beroende på kosten. Dessutom minskade en större andel av det farliga viscerala bukfettet (som omger organen i bukhålan och är starkt förknippat med metabola syndromet) i kalciumgrupperna.Grupp 3 (med högt kalciumintag enbart från kosten) gick dessutom ner mer i vikt och en större andel visceralt fett jämfört med grupp 2."Som jag tolkar texten (Som är från traningslara.se f ö) är det kalcium i sig som är det viktiga, inte nödvändigtvis från mejeriprodukter.