icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Muskler och fett, i vilken ände ska jag börja?

Mycket engagerad
237 inlägg
30 oktober 2010 11:41

Jag har ca 5 kg kvar som jag vill bli av med för att känna mig nöjd. Jag har ett(inte så) trevligt fettlager bl.a. på magen.Samtidigt vill jag i sluändan ha svagt definerade muskler på t.ex. magen. Inget extremt men det ska iaf synas att jag tränar!Jag är lite konfunderad.. var ska jag börja?Ska jag börja med att tappa mina 5 kg och sen bygga upp muskler eller är det bättre att bygga upp muskler först och sen försöka minska i fett?En annan punkt är att jag har svårt att få i mig tillräckligt med protein, om jag tränar kanske ett proteinpulver är en bra idé? Vilken sort bör jag då välja, finns det något speciellt jag bör tänka på som kvinna?

  • Utmärkt medlem
    712 inlägg
    30 oktober 2010 16:06

    Vanligt vassleprotein fungerar utmärkt. Whey80 eller liknande billiga alternativ. Om du inte trivs med kroppen som den är nu pga det överflödiga fettet så tycker jag att du kan deffa ner dig så att du känner dig komfortabel. Tung styrketräning, rätt proteinmängd och en lagom takt på viktminskningen borde ge dig de resultat du eftersträvar.

  • Mycket engagerad
    237 inlägg
    31 oktober 2010 01:48

    Så lite både och, med andra ord..Tackar för svar. =)

  • Nykomling
    5 inlägg
    30 december 2010 23:57

    En följdfråga på det, hur mycket protein bör man få i sig under en dag för att öka tillräckligt i muskelmassa o inte minska om man även ligger på ett kaloriunderskott på ca 500 kcal om dan genom träning? Jag har för mig ca1 gram/kg, kan det stämma? Är det rimligt det att öka mängden protein och bygga muskler men ändå gå ner i fett genom minskat kaloriintag? Tips att tänka på vid deffning? Jag är tjej, 29, relativt otränad som vill gå ner 5 kg inför costa ricaresa :D Tack!

  • Veteran
    5951 inlägg
    31 december 2010 11:20

    Uppemot en 2g protein/kg kroppsvikt kan du gott ligga på om du ligger på kaloriunderskott. Den normala mängden för en stillasittande (icketränande) person är 0,8g/kg kroppsvikt, men proteinbehovet ökar när man tränar och när man försöker gå ner i vikt. http://traningslara.se/idrottarens-proteinbehov/

  • Veteran
    3541 inlägg
    1 januari 2011 21:55

    ? Kan ni inte förklara det där med protein"behov" lite mer för mig, tack. 2 g protein/kg kroppsvikt i dagligt intag tycker jag nämligen låter lite. Om man väger 60 kg skulle det innebära att man "bara" får äta 120 g protein och dagen? Jag äter dubbelt så mycket kött per dag (tränar samt har kaloriunderskott på 500 kcal). Men det är kansk inte helt översättningsbart till protein?

  • Veteran
    5951 inlägg
    1 januari 2011 22:16

    Inte "bara 2g", utan minst 2g :-) SLV rekommenderar 0,8g/kg kroppsvikt för viktstabila, men för tränande och de som går ner i vikt medger de att behovet är högre. Hur mycket högre hittar jag inga siffror hos dem på, men kroppsbyggare brukar vara duktiga på att maximera musklerna och minimera fettet och de äter sällan mindre än 2g/kg kroppsvikt.

  • Veteran
    3541 inlägg
    1 januari 2011 22:45

    Jag tittade lite i min matdagbok (har bara varit med ett par dagar) och där hamnar jag faktiskt inte så högt som jag trodde. Jag tänkte direkt på gram kött men kött består ju inte till 100% av protein. Jag ligger på ca 2 g/kg kroppsvikt.