icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Någon som vet vad denna persiska (?) kaka heter?

På gång
40 inlägg
22 augusti 2012 15:08

Blev idag bjuden på en, vad jag tror, persisk kaka som en kollega hade bakat i samband med Eid-Al-Fitr. Smeten var oljebaserad har jag för mig, varje kaka hade hackade valnötter i mitten. De var ugnsbakade och sen toppade med en sockerlag. Otroligt god men också säkert en kaloribomb, så skulle vilja kunna googla för en kaloriuppskattning. Kollegan har gått på semester så kan tyvärr inte fråga henne och mina sökförsök går inte så bra.. Edit: Den hade piggar på sig också, som en igelkott eller typ kycklingskinn.

  • Veteran
    5096 inlägg
    22 augusti 2012 15:20

    Baklava?

  • På gång
    40 inlägg
    22 augusti 2012 15:27

    Johan: Nej tyvärr, det hade jag känt igen. =) Ingrediensmässigt var det som en baklava men med deg istället för filo, formad som en ellips.

  • Veteran
    1881 inlägg
    22 augusti 2012 15:32

    Låter helt klart som baklava, finns många olika varianter beroende på region och land samt egna hemmagjorda recept. Kikade på min ask här hemma men tyvärr inga kalorier på den...Gogglar man lite så verkar den ligga runt 400-600kcal/100 och det låter rimligt med tanke på att man penslar degbladen med fett samt dränker in den med honung/sockerlag samt att fyllningen då är olika nötter. Väldigt gott är det och lätt beroende framkallande. :)

  • Veteran
    1881 inlägg
    22 augusti 2012 15:34

    Aha såg ditt svar...Ska kolla om svägerskan kan ha namn på den , känner igen beskrivningen. :D

  • På gång
    40 inlägg
    22 augusti 2012 15:47

    Halfdevil: Tack så mycket! =) I slutändan så är säkert den och baklavan väldigt nära kalorimässigt, men blev så nyfiken så kunde inte låta bli att fråga.

  • Veteran
    1881 inlägg
    24 augusti 2012 12:11

    Vi har inte riktigt kunna lösa kakfrågan. Om du får reda på namnet kan du väl skriva det här. Vet att jag oxå har ätit nåt sånt som du beskriver men de var nog inte hos broder min. :)

  • På gång
    40 inlägg
    24 augusti 2012 18:52

    Hehe, tack ändå! Jag ska fråga när hon kommer nästnästa vecka, är också nyfiken.^^

  • På gång
    36 inlägg
    25 augusti 2012 23:56

    det är lätt att förväxla med baklava men det är sohan du söker, jag är iranier så jag vet :-)

  • På gång
    40 inlägg
    26 augusti 2012 08:32

    Bäret85: Önskar att det var! Men har ätit sohan förut och det är inte det. Jag börjar nog bli lite obsessed av det här alltså. =P Det som utmärkte den mest var liksom prickarna utanpå, hon sa att folk använde silar och speciella mattor också som man tryckte degen på för att få piggar eller mönster..