Nykomling
1 inlägg
Jag ska försöka lägga in mina recept här på Matdagboken för att se hur mycket energi, protein, fett och inte minst kolhydrater maten innehåller. I de flesta recept är ju råvaran angiven i styck, msk, dl etc. Men är det bättre att ange dem i gram? Blir det stor skillnad i värdena?
Det kan bli ganska stor skillnad (men måste inte bli det), men mest för att vissa råvaror är svårare att mäta upp med volymmått korrekt. Ta mjöl t ex, om man gräver med decilitermåttet i påsen packas mjölet i måttet och du kan få upp ganska mycket mer än den mängd som avses med 1 dl medan vikt är vikt, oavsett hur välpackat mjölet är.
När man bakar reglerar man mängden total vätska i receptet via den vätska man tillsätter, på sommaren (när luftfuktigheten är hög) kan man minska mängden vätska och på vintern behövs mer vätska eftersom luften är torr. På höst och vår däremot får man laborera sig fram till vilken mängd vätska som är lagom. På så vis kan man ta samma mängd mjöl varje gång, oavsett luftfuktighet, har jag fått lära mig :-)