icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

"nettokolhydrater"

Engagerad
86 inlägg
12 oktober 2010 19:57

I Sverige skiljer man numer på kolhydrater och fibrer på näringsdeklarationen.Fibrerna redovisas särskiljda från kolhydraterna. Står inte fibrerna med utan bara kolhydraterna är det Kolhydrater minus fibrer som anges.Jag tycker att matdagboken borde anta denna hållning, så att det är de digererbara kolhydraterna som redovisas i dagens intag och inte samtliga. Eller att man kunde välja. Annars blir det något missvisande..Det finns förvisso olika rön om hur mycket näring kostfiber faktiskt ger, men ingen påstår väl iaf att det är lika mycket som sockerarter iaf...

  • Veteran
    5097 inlägg
    14 oktober 2010 12:09

    Ja, det är en intressant tanke att kunna välja vad som skall redovisas. Risken är dock att det blir för krångligt för den som inte är så insatt och intresserad.

  • Engagerad
    86 inlägg
    14 oktober 2010 12:15

    Joo.. Det är klart. Fast ska man välja ett av sätten tycker jag nog att man borde välja det sättet som vi i Sverige räknar på - dvs att kolhydratsinnehållet är exklusive kostfiber. Det är trots allt så det ser ut på alla innehållsförteckningar och när man sedan skriver in sina siffror här får man något helt annat än det man läst sig till... Ta t.ex sötmandel. På påsen läser jag 4,5-6 g/100 g beroende på märke. Inskrivet här får jag 13 g/100 g vilket ju blir väldigt missvisande eftersom mer än hälften av dessa bara går rakt genom kroppen..Men jag förstår samtidigt att det kan bli för klyddigt med flera olika redovisningsalternativ, undrar bara varför det som är valt går emot gängse metod...

  • Veteran
    5097 inlägg
    14 oktober 2010 15:09

    Fett 52 gramProtein 20 gramKolhydrater 13,4 gramFibrer 7,2 gramEnergi KJ 2549Energi Kcal 609Så här ska det se ut, allt enligt Livsmedelsvekets norm: http://www7.slv.se/Naringssok/Naringsamnen.aspx?LivsmedelsId=1575#Vi har inte valt att gå emot gängse metod utan det är Sveriges Näringsrekommendationer som gäller här.Håller med om att kunde vara intressant med en uppdelning av kolhydraterna men det blir som sagt för rörigt för de flesta.

  • Veteran
    5097 inlägg
    14 oktober 2010 15:10

    Glömde skriva att det gäller ditt exempel sötmandel.

  • Engagerad
    86 inlägg
    14 oktober 2010 16:30

    Hmm... Men på förpackningarna är de redovisade individuellt. Alltså,Kolhydrater: 6,2 gKostfibrer: 7,2 goch inteKolhydrater: 13,2 gvarav Kostfiber:7,2 gDet betyder ju isf att SLV har en variant medan konsumenten förses med en annan.. Argh!

  • Veteran
    5097 inlägg
    14 oktober 2010 18:03

    Ok, det är lite olika antar jag. Men det är klart förvillande..

  • Nykomling
    3 inlägg
    20 oktober 2010 18:20

    Det är inget nytt att det i sverige särredovisas. I usa gör det dock inte det, därav "netcarbs" conceptet.Det är helt enkelt redan borträknat fibrerna i vad som står i de svenska tabellerna.Skillnaden du ser på mandel har helt enkelt att göra med att det är en vara som innehållet varierar ganska mycket med sort och växtplats och tid på året.13 gram kolhydrater/100gram är ganska vanligt förekommande värde, det betyder inte att fibrerna är inräknade i det.

  • Engagerad
    86 inlägg
    20 oktober 2010 23:28

    gen2:Jaså! Det var då ytterligare ett bud! Men då borde väl ändå det mest pålitliga vara det som står på förpackningen, producenten borde ju ha koll på vilken sort de säljer iaf? Eller är det "köpa grisen i säcken" för hela slanten vad gäller kolhydratsinnehåll för nötter?

  • Nykomling
    3 inlägg
    20 oktober 2010 23:54

    Mm det som står på förpackningen är nog "troligast". Har sett att Coop på deras "vanliga" mandlar justerar vad det står på förpackningen under året (sett 4 olika, de smakar lite olika också tycker jag). Har dock inte sett något annat märke som gjort.Men som sagt, I Sverige står det aldrig kolhydrater angivet med fibrerna inräknade och det är inget nytt. Man kan få vara lite vaksam på importerade varor dock skulle jag gissa.Det är lite olycklig missuppfattning som verkar spridit sig på senaste månaderna igen att de svenska angivna värdena inte skulle vara "netcarbs" redan, utan att man ska dra av fibrer. Men det är alltså redan gjort här. Men på amerikanska bloggar och vissa översatta inte anpassade böcker så smyger det sig in då det för dem är relevant. (om man är nyfiken kan man slå i databaserna på t ex väldigt fiberrika varor som har högre värde på fiber än kolhydrater, så syns det ju mer tydligt att det inte vore vettigt att dra ifrån dem och få ett minusvärde ;) )Det finns även dock varor med helt åt skogen felaktiga värden angivna på förpackningen så man får se upp lite om det avviker mycket från vad "tabellen" säger (t ex finns det en sorts smaksatta mandlar som anges ha 0.5g kolhydrater/100 gram.... bara smaksättningen i sig skulle bidragit med det, och jag tror då inte på några 0g kolhydrater innehållande mandlar :P ). Tabellvärden funkar alltså bra som medelvärden över längre tid.Det är ju inte heller troligt att t ex alla tomater innehåller exakt samma, det beror ju på mognadsgrad och växtplats och dyligt även där. Men får man en gång i sig några med ovanligt högt värde och en annan gång några med ovanligt lågt så jämnar det ju ut sig totalt. 

  • Engagerad
    86 inlägg
    20 oktober 2010 23:57

    gen2: Det låter fullt rimligt. Tack så väldigt mycket för dina svar! Nu känns det väldigt utrett för min del :)