Mycket engagerad
151 inlägg
Vad är egentligen fettets funktion i lchf? Om man ser till att ha koll på kolhydraterna, måste man boosta fettet hela tiden? Vad är viktigast att ha koll på; energifördelningen eller kolhydratsmängden? Jag siktar på max 20 gram kolisar om dagen just nu, men har svårt att hålla nere kalorimängden vilket jag verkar behöva för att dumpa kilon och eftersom fett är så energitätt så skjuter ju kalorierna i höjden fort med lchf! Vad tror ni?
fettet är väl till för att mätta? rätta mig gärna om jag har fel, är ingen LCHFare, bara gissar.
Precis som sundasara skriver är fettet till för att mätta. Främst gäller det att ha koll på kolhydraterna, men om viktnedgång uteblir kan man även se över sitt energiintag för att se hur fördelningen ser ut - och eventuellt justera intaget därefter. Har du ätit LCHF länge? Är du nära din målvikt?
Jag har ätit LCHF i 2 månader ungefär och har inte gått ner alls i stort sätt utan snarare upp! Mäter ketoner med ketostix och har hela tiden haft som minst "spår av ketoner" och ibland högre värde! I början körde jag under 10 g kolh/dag och nu under 20 (nu under jul tänkte jag satsa på under 5/100g)! Jag beräknar även Skaldemans ration som alltid ligger bra och jag har min energifördelning här på MDB inställd på strikt LCHF, vilket jag håller mig till!
Jag gick också upp i vikt i början, nåt kilo kanske, men då hade jag inte riktigt koll på alla kolhydraterna utan var mest inställd på att ställa om kosten. Följde Litsfeldts bok "Kom igång med LcHf på 14 dagar", och smaskade i mig en massa lchf-vänligt utöver det. När jag började räkna på vad all denna mejeri och nötter "kostade" insåg jag att jag behövde skära ner. Det funkade i och för sig bra, för jag blev av med sockersuget direkt, och det var klart lättare att skippa nötter än mjölkchoklad och läsk :). Du verkar ju ha bra koll på kolhydraterna, så det är väl inte det som är ditt problem. Men mängden fett, den borde ju inte få dig att gå upp. För mig är det iallafall tvärtom. Jag går ner de gånger jag ser till att få i mig tillräckligt med fett, och samtidigt striktar kolhydraterna. Bytte t ex ut grädde i morgonkaffet mot bullet coffee (35 g smör och 15 g kokosfett mixat i kaffet) och först då kom jag av min tvåmånaderslånga viktplatå. Håller mig mätt, nöjd, utan sötsug och utan matfixering, det gör fettet för mig :). Apropå Chris48 ovan, du äter väl inte lchf? Det du säger stämmer iallafall inte med vad jag tror på, och det man brukar läsa om lchf. Det är visserligen rätt att Dr Dahlqvist inte har så stora mängder smör/grädde i sina recept, men då har hon en ost eller fet crème fraîche med i receptet istället, och energimängden är ju 65-85% från fett, ofta kring 75%. Samma tanke alltså! Elinnnc, nu läste jag din profil, kanske är du rätt nära balans i vikten eftersom du redan gått ner det mesta? Fast du borde ju inte gå upp... Hoppas nån annan har mer att tillföra! Lycka till och god jul!
Eminemma, tack för din erfarenhet, det är jäkla konstigt det här! Jag har oerhört svårt att tro att jag är nära balans i vikten eftersom jag har massor att ta av fortfarande och väldigt många kilon i förhållande till längd :-/ Chris48 du skriver mycket vettiga saker, men du glömmer bort individen! Anledningen till att det finns olika typer av dieter är på grund av att olika personer reagerar olika på olika kosthållning. Min största viktframgång har skett av kolhydrats- och kalorireducering, men det är av LCHF som jag finner en kroppslig och även psykisk balans. Med LCHF har jag blivit av med min IBS, jag har till 98% blivit av med min hetsätningsproblematik som jag har kämpat med i runt 10 års tid, mitt humör är stabilt och så även min energi. Alla dessa faktorer har tidigare fått mig att må väldigt dåligt och nu när de är borta känner jag mig som en ny människa och många hinder i mitt liv har försvunnit. Dessa problem är alltså sådana pågår ständigt med annan kost! Många tolkar det här med andel procent fett skevt. Nu säger jag inte att du har gjort det, men för att undvika missförstånd vill jag klargöra att 75% fett inte är samma mängd som 75% protein, utan man räknar på energifördelningen och inte mängden mat. Alltså består inte tallriken av 3/4 fett utan snarare några matskedar om man väljer en råvara med hög fettdensitet. Skulle inte LCHF fungera för viktreducering så skulle det inte finnas så oerhört många framgångshistorier som det gör :-)
När jag kompletterade LCHF med 5:2 började vågen röra på sig... ...testa du också!? :-)
För en hetsätstörd finns inget som heter mättnadskänsla, så är det mättnaden fettet främst är till för så kvittar det för min del! Tillsätter nu fett endast för smak och mag/tarm-funktionen och drar genom detta ner på kalorierna :-) Jag kör även 16:8, vilket hjälper!
Äter man en rätt LCHF och kompletterar med lite gröna grönsaker , får kroppen allt den behöver!