icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Pizzasallad och kalorier

Veteran
5155 inlägg
12 augusti 2011 22:56

När jag läser pizza sallad receptet så står det att det blir kalorier per portion. När jag skulle lägga in 70 gram pizza sallad så säger det 98 kcal. Vad för pizza sallad baseras det på och är inte pizza salladen som finns på recept med bland matprodukterna???

  • På gång
    46 inlägg
    12 augusti 2011 23:14

    jag reagerade också på det. Så jag skrev in mitt eget recept och använder det istället.

  • Veteran
    3541 inlägg
    12 augusti 2011 23:19

    Jag har inte orkat skriva in mitt eget recept och använda det. Jag tycker dessutom det är lättare att skriva in gram och inte räkna om i antal portioner, så jag använder också livsmedelsdatabasens vitkålsallad, pizzasallad (fast jag oftast gör egen). Skiljer det mycket? Jag antar att databasen ger mer kcal och då visar det ju åt "rätt" håll i matdagboken, dvs. mer än vad man egentligen fått i sig.

  • Veteran
    5155 inlägg
    12 augusti 2011 23:52

    Det skiljer från 9 till 98 kalorier. Dessutom så trodde jag att databasen baserades på dom recept som finns med. Att det ska finnas ett recept och att det sedan inte finns med i databasen för livsmedel verkar ju konstigt.

  • Veteran
    3541 inlägg
    13 augusti 2011 00:00

    Va, det kan väl inte skilja 90 kcal på samma sak. Då använder man inte lika mycket olja m.m. Men som sagt det diffar på rätt håll :-) Databasen är ju livsmedelsverkets och inte matdagbokens! Matdagboken bara länkar dit för att få med alla näringsämnen på rätt sätt. Matdagboken kan inte påverka vad som finns med där. Däremot kan man lägga upp egna livsmedel. Därför kan inte recepten på matdagboken och färdiga rätter i livsmedelsdatabasen hänga ihop. Livsmedelsdatabasen har baserat sina fakta på genomsnittliga värden av det som är normalt förekommande.

  • Veteran
    3541 inlägg
    13 augusti 2011 00:11

    Jag kunde inte låta bli att lägga in och kolla enligt mitt recept (330 g vitkål, 33 g olivolja, 20 g äppelcidervinäger, 20 g vatten, lite salt och svartpeppar). Det blir 384 kcal för 406 gram, alltså drygt 1 kcal/g, 74 kcal för 70 gram som livsmedelsdatabasen anger som en portion. Så det skiljer inte SÅ mycket, och det skiljer som sagt på rätt håll, dvs. det visar mer i MD än vad jag egentligen fått i mig.

  • Veteran
    3541 inlägg
    13 augusti 2011 00:29

    ...och så la jag in en portion på 70 g av mitt recept för att se skillnaden i energifördelning, och det var ju som jag trodde fettet som är den stora skillnaden. I den färdiga pizzasalladen från livsmedelsdatabasen så är energifördelningen 9 g fett, 1 g protein och 4 g kolhydrater, och i mitt 6 g fett, 1 g protein och 2 g kolhydrater.

  • Veteran
    3541 inlägg
    13 augusti 2011 00:31

    70 g vitkål är förresten 18 kcal enl. livsmedelsdatabasen (så att vi jämför samma saker, det kan alltså inte bli 9 kcal för samma mängd).

  • Veteran
    5155 inlägg
    13 augusti 2011 09:38

    Det måste vara fel i receptet då antar jag. Man kan ligga ungefär på det som databasen säger. Nu har jag sötningsmedel istället för socker, men i det stora så är det nog inte salladen jag behöver vara rädd för när jag vill ner i vikt :)

  • Veteran
    3541 inlägg
    13 augusti 2011 13:30

    Det är nog inte fel i receptet utan mängden som skiljer åt, alltså vad som anses vara en portion. Jag har som du ser inte socker med alls. Tycker inte det passar i en pizzasallad, däremot kan jag tänka mig att addera oregano eller basilika. Tack Thyndra för att jag fick "forska" lite i det här :-) Jag blev lite sugen på att göra samma sak med pizzan. När jag har gjort pizza (äter inte det så ofta längre men brukar smaka lite av det jag gjort till familjen) lägger jag in vikt på en vanlig med tomatsås och ost och lägger till det jag haft på utöver det, och antar att en köpepizza, som det avser, innehåller mer kcal än den jag gör själv. Min flyter ju inte av ost t.ex. och tomatsåsen gör jag själv av krossade tomater, tomatpuré, lök och kryddor (och en gnutta socker eller honung - här passar det eftersom det lyfter fram den goda tomatsmaken, men det är inte så mycket som behövs).