icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

plommon, äpplen och päron

Mycket engagerad
143 inlägg
28 augusti 2010 22:30

Har massor av frukt på träden. Men vad ska jag göra med den?Plommon, päron, åpple, krusbär och vinbär i massor. Lite tips tack!Angelica

  • Veteran
    5096 inlägg
    29 augusti 2010 11:29

    Dela frukten i fyrkanter. Frys sedan in i potionspåsar och ta fram när du ska göra en smoothie.

  • Utmärkt medlem
    930 inlägg
    29 augusti 2010 12:28

    Som Johan sade sen kan man ju göra kräm,pajer, sylt, saft mmSen beror ju mycke på vad man äter för kost

  • Veteran
    5951 inlägg
    29 augusti 2010 18:37

    Plommonchutney!! Det är supergott till t ex kött eller fisk!Ingredienser1 kg plommon t ex Opal2 gula lökar2-3 vitlöksklyftor1 röd chili2 1/2 dl råsocker2 dl vatten1 dl vitvinsvinäger4 kanelstänger1/2-1 tsk saltGör så här:Skölj, halvera och kärna ur plommonen. Skala och hacka lök och vitlök. Skölj, kärna u roch finstrimla chilin. Lägg plommonen, de båda löksorterna och chilin i en gryta. Tillsätt socker, vatten, vinäger och kanelsstänger. Låt koka upp och sjuda under lock ca 45 min. Smaka av med salt.Häll upp chutneyn i väl rengjorda burkar. Förvara i kylskåp. Hållbar ca 6 mån.

  • På gång
    14 inlägg
    30 augusti 2010 12:49

    Äpplemos!Jag har en familj som är tokig i min äpplemos. På två kilo äpple är det inte mycket socker jag använder då det ofta inte finns mycket socker i vårt hem.Jag höftar mängden vatten och mängden socker, sen tillsätter jag något konserveringsmedel så att det håller. Men äpplemos på 2 kg äpple varar hos oss ca 1,5 vecka!Gör jag mer äpplemos åker det i frysen i mindre portionsförpackningar så att jag kan ta fram en burk per dag.Ibland smaksätter jag mosen med lite ingefära, ibland med kanel, tog fel en gångoch då blev det kardemumma.