Mycket engagerad
151 inlägg
halloj! jag äter för stora portioner och undra vad en "normal" portion mat bör väga?!
för en genomsnittskvinna på 65 kg Ris (kokt vikt): 150–175 g Pasta (kokt vikt): 150–175 g Lax: 90–100 g Cornflakes: 60 g Havregryn: 50 g Kyckling: 125–150 g Potatis: 200–250 g Rågbröd: 75–100 g Grovt bröd: 70–80 g Choklad: 10–15 g Glass: 2,5–3 dl hittat på iform: http://iform.se/kost/kost-och-halsa/fa-koll-pa-portionerna
jag tänkte mest på en komplett portion, hur många gram totalt man bör hålla sig till vid ex middagen! man äter ju sällan enbart ris, bröd elr fisk:)
Det är nog inte räknat så att man ska äta enbart ris eller pasta utan de ska kombineras. Du kan inte enbart tänka gram utan måste ju ha kalorier och fördelning i åtanke också även om du inte räknar kalorerna i sig.
Det går inte att säga generellt hur mycket en portion ska väga. Det beror ju helt och hållet på vad den består av. En tumregel är att om du vill vara viktstabil ska en måltif bestå av en knytnävsstor portion kolhydrater, en handflatestor (i tjocklek och yta, utan fingrar) protein och två knytnävsstora grönt, frukt eller bär. Vill du gå ner i vikt spar du i första hand in på kolhydraterna. Begränsar furkt och bär-intaget. Men som vanligt handlar det i slutändan om hur stort kaloriunderskottet är. Eller förhållandet mellan kalorier in och kalorier ut.
Om man vill ha en riktlinje finns ju måltidsmåttet att köpa på apoteket hjärtan och andra ställen, googla måltidsmåttet. Då är det 4 olika mått för proteiner, kolhydrater, grönsaker och sås.
har fått titta på sådana där mått då några kollegor har köpt och tycker dom verkar rätt stora! det kanske inte finns nåt bra svar på min fråga eller så kanske jag formulerar mig dåligt! tänker på det här med mättnad/hur mkt mat som är normalt att bli mätt på! är lite intressant det där, då det varierar super mkt. vissa äter som möss medans andra inte blir mätta alls. såg på "supersize vs superskinny" och det var en dam som påstod att hon aldrig(!) blir mätt!