På gång
42 inlägg
Jag fick svar här för ett tag sen om att om man vill bygga muskler så räckte det med att äta ca 200 kcal mer än sitt energibehov. Men, hur stor %del ska jag då äta av Protein, kolhydrater, fett? Har juett hum om att man ska äta en ca 1,5 g protein per kg man väger, och då blir det för mig ca 86g protein.. Det är ju inte mycket.. Så då blir det ju rätt mycket av de andra 2, kolhydrater och fett.
Ett livsmedelvsom innehåller protein består inte enbart av proteiner. Om du äter t.ex. 100 gram ägg så har du inte fått i dig 100 gram protein. Så dryga åttio gram protein kan motsvara en hel del kött, bönor, ägg eller mejeriprodukter. Det finns internetbaserade hjälpmedeltex denna matdagbok, som du kan ta hjälp av för att räkna ut ditt matintag så du får i dig dina gram proteiner! Lycka till!
Jo det vet jag, jag skriver ju här och ser hur mycket jag får i mig. Tänkte mer hur stor Del av protein/kolhydrater/ fett jag ska få i mig för att det ska bli rätt fördelat. Vill ju inte äta för mycket av något även om jag kommer upp i rätt antal kalorier..
http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Svenska-narings-rekommendationer/Kalorier-kilojoule-och-energiprocent-hur-raknar-man/ Fördelning av energiintag (kcal) mellan de olika huvudgrupperna är enligt tallriksmodellen ca 45% från kolhydrater, 30 % från proteiner och 25% från fett. Enligt Dukan-dieten bör du sträva efter att fördela energiintaget från kolhydrater, fett och protein jämn alltså 33% från vardera gruppen. I LCHF ska du undvika att få i dig kolhydrater, i GI ska du välja kolhydrater med rätt glykemiskt index. Du ser - en djungel! Procentsatserna betyder inte att du ska äta t.ex. 100 gram kött, 100 gram potatis och 100 gram margarin i en måltid om du äter enligt Dukan. Det innebär att du först måste ta reda på hur stor andel i gram av din måltid som består av protein, hur stor andel som består av kolhydrater och hur stor andel som är fett. En köttbit består av både protein, fett och kolhydrater! En potatis innehåller förutom kolhydrater också en del växtprotein. Margarin är förutom fett också vatten och pyttelite kolhydrater! Du ser att man kan krångla till det jättemycket jättesnabbt! Om du äter varierat och enligt kostcirkeln och matpyramiden, lyssnar på hur din kropp svara på mat och motion och ser till att du inte äter för lite (kolla BMR och PAL på matkalkyl.se) så borde du inte äta för mycket eller för lite. Lycka till!
Tack för ditt svar..
Konversationen verkar vara över. De som vill bygga muskler brukar vilja äta isokaloriskt dvs lika delar energiprocent av fett, kolhydrater och protein, dvs den cirkeln du ser längst ner i din matdagbok. Genom att planera måltiderna och lägga in det du vill äta och senare ev. justera det så ser du hur många E% varje näringsämne får och kan justera efter det. Så tipset är att lägga in och kolla fördelningen.
Tack till dig med !