Jag undrar varför LCHF-menyerna har så hög del proteiner? Det jag fått lära mig under de 3 år jag känt till LCHF är att man räknar att man behöver ca 0,65-1g protein/dag/"normalvikt" och upp till 2 g om man tränar hårt. Om man nu säger att jag som är 161 cm skulle följa det rådet och räknar enkelt på 1g, som nog de flesta skulle räcka att äta, och enligt BMI är jag normalviktig vid 65 kg, dvs 65g protein/dag. I de färdiga menyerna ligger proteinet oftast över 80g/dag och ibland uppåt 120g. Visst det kan ju inte passa alla men jag tror ju fler har normalvikt under 80 kg än det är som har över. Lättare att lägga till lite extra protein till recepten än att ta bort för oss lekmän? 55-65g vore mer lagom kanske? Det är samma sak med kolhydraterna, första veckan ligger de på upp till 29g/dag. Vore bättre att sträva ner till 10g/dag istället! 29g är mycket! Allt är ju inte negativt, jag tycker det är kanon med alla färdiga menyer och rekommenderar ofta matdagboken till nya LCHFare pga dem men själv har jag svårt att följa dem då jag antingen följer och får i mig för mycket av det goda eller inte följer och äter enformigt, tråkigt... Hoppas ni förstår hur jag menar och tar det som konstruktiv kritik :)
Mycket engagerad
148 inlägg
Tack för din feedback! Tanken med de färdiga menyerna är som du säger att man ska komma igång med LCHF och att slippa räkna ut allt själv. Om 29 gram är mycket eller lite är en tolkningsfråga, men jag förstår hur du tänker och att du själv är väldigt strikt. Roligt att höra att du rekommenderar MD till nya LCHF:are! Ja, det är ofta väldigt bra att registrera sin kost i början för att lära sig vad maten verkligen innehåller. Ha en bra lördag!