Mycket engagerad
143 inlägg
Vad är det för skillnad? Jag har alltid kört med linfrö i bröd, gröt & müsli, så jag ser ingen riktig vinst med att testa psylliumfrö om det inte är stor skillnad på nyttan. Det är ju betydligt dyrare med psyllium...
Linfrön och psyllium är likvärdiga. Skalet hos båda innehåller ämnen som blir gel-artade med vatten och tar med vatten genom mage och tarm, och har en viss effekt på mättnad. Varken linfrö eller psyllium ger dig kalorier trots vad det står på förpackningen(är de krossade är det en annan sak). Psyllium smakar mindre, men det är ju subjektivt och en vanesak. Bra sak att blanda i frukostgröten t ex.Enda nackdelen med linfrön är väl vätecyaniden, i längden kan det vara lite småfarligt att äta för mycket men om jag inte är felunderrättad gäller det primärt de krossade linfröna. Hela bör passera genom systemet utan att påverka dig annat än positivt.
Som jag misstänkte. Vätecyanid hade jag inte hört nåt om - men det kan ju inte handla om några mängder då, skulle det väl inte säljas! Det är ju det där gelartade, lignin, som ska vara bra för magen som man vill åt, så hela frön blir det för mig. Ps. För övrigt är det lignin som orsakar lövhalka!
Rekommendationen är max 2 msk per dag av de krossade linfröna. De hela är helt säkra, så vitt jag vet eftersom de passerar rak igenom.
"Linfrön innehåller ett ämne, vätecyanid, som är giftigt i stor mängd. Livsmedelsverket rekommenderar max två matskedar linfrö per dag."
http://www.apotekhjartat.se/Teman/Traning-Vikt/Omega-3-BGCOLOR0001fettsyrorBGCOLOR/
"Många är oroliga för att linfrön innehåller blåsyra. De innehåller ett ämne, linamarin, som i kroppen ombildas till blåsyra och däför ska man inte överskrida intaget. Rekommenderat dagsintag högst 2 msk."
http://www.saltakvarn.se/produkt/produktblad/5221.htm
Fast du käkar dem hela så det är ju irrelevant information egentligen :-)
Det är väl med psyllium som med gojibär, det finns billligare fullvärdiga ersättare men de är inte lika "inne" eller "hippa" (vilket som nu är ordet för dagen). Halva prislappen sitter i vad som är hippt känns det som.
vätecyaniden i linfrön försvinner väl då det upphettas eller har jag tolkat det hela fel?
Jag skulle inte satsa pengar på att kokning påverkar linamarin (som är ämnet som bildar vätecyanid i kroppen vid spjälkning), däremot vet jag att cyanid förstörs vid upphettning.Jag har googlat mig blå efter några tips för hur man får bort linamarin, men inga trovärdiga dök ipp. Däremot hittade jag rådet att man skulle koka/rosta cassava i minst 30 minuter, helst mer för att få bort blåsyran. Frågan är då, är det vätecyanid eller linamarin som kan bilda blåsyra i cassava?Jag vet inte, och jag tänker inte chansa utan hålla mig till SLVs rekommendationer.
En anledning till att använda psyllium istället för linfrön är att de är i princip omöjliga att tugga sönder. Linfrön är ju ganska lätta att tugga sönder och då är de ju inte hela längre. Psylliumfrön går att hitta billigt i vissa affärer, coop verkar ha den billigare varianten. Själv använder jag båda, 1,5 matsked linfrön och 2 matskedar psyllium varje morgon. :-)
Aaah, då får du massor av bra frön för magen men överskrider inte något dagligt intag och riskerar inte förgiftningssymptom! Klyftigt!Jag tror just psylliumfrön fick lite mer existensberättigande i min värld, tack för tipset :-)
Man tackar, man tackar. :) Jo, det var så jag tänkte. 1-2 msk linfrön känns så lite liksom, man vill ju ha mycket bra frön!Alltid trevligt om man kan berättiga ett litet stackars frös existens här i världen. :-)