icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Redovisning av livsmedel

Veteran
5951 inlägg
9 maj 2014 18:53

Det är en god idé att styra om redovisningen av livsmedlens kaloriinnehåll så att de i listan visa kcal/100g jämt, och inte per portion. Just nu visas kcal per portion, och eftersom vissa (många) livsmedel har portionsstorleken 100g blir många förvirrade. Ägg är ett typexempel, där kokt ägg i översikten redovisar 70kcal medan rått redovisar 141 kcal. Båda är rätt, eftersom det kokta redovisar portionsvikten 50g och det råa redovisar portionsvikten 100g. Hade listan istället redovisat per 100g hade båda haft 141 kcal, och ingen hade blivit förvirrad. Går det att göra, eller kan ni skriva någonting i FAQ:n åtminstone som förklarar hur man ska räkna?

  • Veteran
    3541 inlägg
    9 maj 2014 20:03

    Hm. portionsstorleken är väl inte oftast 100 gram? Däremot är det ju lättast att jämföra olika livsmedel om det anges i samma "enhet". Så tummen upp för det. Jag tycker det är bra att en normal portion står angiven. T.ex. att ett ägg väger ca 50 gram. Nu vet jag ju att mina ägg väger 53-55 gram, men för de som inte vet är det bra att få "serverat". Samma sak när det gäller en portion lasagne eller vad det kan vara. Det varierar givetvis hur mycket som helst. Men om man äter på restaurang och inte har en våg kan det vara bra att veta att det brukar vara si eller så mycket. Hade det då bara stått 100 gram så vet man inte vad man ska gissa. Vad väger t.ex. en normalstor korv? Ja det beror ju på vad man menar med normalstor. Om man köpt en korv med bröd, senap och ketchup så kan det vara en bra fingervisning om vad det kan väga. Väger det 100 gram? Ja, nu när jag vet att en grillkorv väger ca 80 gram och kan gissa att ett korvbröd väger 20 g så kan man ju gissa att det blir något sånt, men vet man inte (och aldrig annars äter korv med bröd) så kan det vara svårt att gissa.... Då är portionsstorlek bra.

  • Veteran
    5951 inlägg
    9 maj 2014 20:10

    Bra poäng Mait. Man får nog behålla portionsstorleksangivelserna utan att sortera primärt på dem, så får man med det bästa av båda världar s a s.

  • Veteran
    1448 inlägg
    9 maj 2014 20:19

    Men hur stämmer de angivna portionsstorlekarna med verkligheten? Har alla restauranger samma mängd? Jag har ingen koll på sånt. :) Banan står ju 6 g per port, hur tänker de då tex? Annars är det väl bra att det står nåt så man kan gissa sig till. Jag tycker fler livsmedel skulle finnas i volym, många gånger lättare att uppskatta än vikt.