På gång
47 inlägg
Jag vet inte om det här ska vara en teknisk fråga eller någon sorts hälsofråga – men tidigare for A-vitaminerna i topp om man skrev in morötter (tror jag). Det gör de inte längre, nu duger bara lever... Finns det en tanke att i att bara räkna retinol och inte karoten? Vilken i så fall? Eller är det ett misstag?
A-vitamin (Retinol) i databasen är just bara A-vitamin och inte karoten. Om man äter karoten ex genom morötter så är det bara en liten del av karotenet som omvandlas till retionol. Så det finns en tanke med att räkna dessa separat.
Aha, då förstår jag.
Någon annanstans har jag sett att man redovisar "retinol och retinolekvivalenter" där jag gissar att retinolekvivalenter är karoten omräknat till den mängd retinol det omvandlas till. Stämmer det? Och i så fall, varför inte räkna retinolekvivalenter också?
Ja, det stämmer. Om man t.ex äter 100g morot får man i sig 0 g retinol men 658 retinolekvivalenter och 6800 µg. Dessa retinolekvivalenter kan sedan kroppen själv omvandla till retinol vid behov. Så a-vitaminvärdet blir inte riktigt rättvist som det är nu. Men det viktigaste är att man inte får i sig för mycket rent a-vitamin (retionol) och det går bra att se som det är nu. När + tjänsten kommer alla ämnen specas där.
Mer intressant om A-vitaminer: http://www.slv.se/sv/grupp3/Nyheter-och-press/Nyheter1/Livsmedelsverket-och-A-vitaminberikning/ om du inte redan läst.
Aha, intressant – tack! Nej, det hade jag inte läst.