icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Retinol och karoten

På gång
47 inlägg
14 oktober 2009 19:02

Jag vet inte om det här ska vara en teknisk fråga eller någon sorts hälsofråga – men tidigare for A-vitaminerna i topp om man skrev in morötter (tror jag). Det gör de inte längre, nu duger bara lever... Finns det en tanke att i att bara räkna retinol och inte karoten? Vilken i så fall? Eller är det ett misstag?

  • Veteran
    5096 inlägg
    15 oktober 2009 19:42

    A-vitamin (Retinol) i databasen är just bara A-vitamin och inte karoten. Om man äter karoten ex genom morötter så är det bara en liten del av karotenet som omvandlas till retionol. Så det finns en tanke med att räkna dessa separat.

  • På gång
    47 inlägg
    16 oktober 2009 05:58

    Aha, då förstår jag.

  • På gång
    47 inlägg
    16 oktober 2009 18:18

    Någon annanstans har jag sett att man redovisar "retinol och retinolekvivalenter" där jag gissar att retinolekvivalenter är karoten omräknat till den mängd retinol det omvandlas till. Stämmer det? Och i så fall, varför inte räkna retinolekvivalenter också?

  • Veteran
    5096 inlägg
    19 oktober 2009 14:21

    Ja, det stämmer. Om man t.ex äter 100g morot får man i sig 0 g retinol men 658 retinolekvivalenter och 6800 µg. Dessa retinolekvivalenter kan sedan kroppen själv omvandla till retinol vid behov. Så a-vitaminvärdet blir inte riktigt rättvist som det är nu. Men det viktigaste är att man inte får i sig för mycket rent a-vitamin (retionol) och det går bra att se som det är nu. När + tjänsten kommer alla ämnen specas där.

  • Veteran
    5096 inlägg
    19 oktober 2009 14:35

    Mer intressant om A-vitaminer: http://www.slv.se/sv/grupp3/Nyheter-och-press/Nyheter1/Livsmedelsverket-och-A-vitaminberikning/ om du inte redan läst.

  • På gång
    47 inlägg
    20 oktober 2009 19:53

    Aha, intressant – tack! Nej, det hade jag inte läst.