Jag funderar över detta med revbensspjäll. Det finns tre alternativ i livsmedelsdatabasen och jag får det inte riktigt att stämma! två alternativ på grillade revben där de ligger på ca 250kcal/100g revben, det kan väl ändå inte stämma?! alltså 100g revben är 1,5 tunna ben. Ett tunnt ben med lite kött på väger ca 85gram.
Då skulle alltså två st tunna ben med lite kött på (2-3 matskedar kött typ?) vara 500kcal?? med tanke på att man ändå grillar/steker bort ganska mycket av fettet så känns detta inte så realtistiskt väl? alltså om det ska vara någon ide med att använda sig av livsmedelsdatabasen här så måste den ju stämma!! annars kan man ju bara gissa hej vilt eller bara skita i att skriva in något i matdagboken överhuvud taget eller hur?
Ett annat alternativ är råa revben som ligger på ca 160kcal/100gram. Det känns väl lite mer realistiskt tror jag, men mina är ju inte råa. Vad hade ni valt??
Det gäller alltid ätlig del, dvs du ska räkna bort benen från vikten och bara registrera mängden kött.
Väger du köttet rått, då lägger du in det som rått, väljer du att väga det tillagat, då väljer du det alternativet. Kalorimängdes ändras per 100 g, då vikten minskar när köttet tillagas, så summan i slv listan stämmer säkert.
Som regel väger jag alltid råvaran och lägger sen till ev fett eller annat som hälls på. :)
Väg revbenen innan du äter dem, och väg sedan benen när du ätit, så får du exakt vad köttet vägde