icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

salt

Utmärkt medlem
927 inlägg
3 augusti 2009 21:45

altså salt har ju inte så bra rykte om man ska säga så, men bara en tanke. om man tränar ganska mycket dvs svettas mycket och sällan saltar maten fast använder buljong och/eller sojasås i grytor/pastasåser etc, finns det risk att man kan få för lite salt (pga att man svettas ut salt) eller ska man träna på typ elitidrottarnivå för att få det problemet?

  • Veteran
    5096 inlägg
    4 augusti 2009 08:28

    Nej, det ska inte vara några problem om du dricker och äter mat innehållande salt som du säger. Men om man förlorar större mängd vätska ex pga väldigt tuff träning i 30 gradig värme eller liknande eller om man är sjuk och inte får behålla vätska eller mat kan det vara bra med vätskeersättning. Resorb finns det en som heter, finns att köpa på apoteket.

  • På gång
    30 inlägg
    4 augusti 2009 09:03

    Jag har precis köpt resorb! Tänkte att det kunde vara bra när man ska åka utomlands oxå! För då svettas man ju mkt och är ibland dålig på att dricka! Bra för att undvika huvudverk! Även bra att ta efter en kväll på krogen, för att slipppa bli bakis. har jag hört! har aldrig testat själv, men kan tänka mig att det stämmer då man förlorar mkt vätska då man dricker!

  • Veteran
    5096 inlägg
    4 augusti 2009 09:40

    Jag har också alltid med mig 2 rör resorb på mina utlandsresor. Tryggt att ha om man skulle bli magsjuk..

  • Engagerad
    80 inlägg
    4 augusti 2009 09:43

    Dagligt behov av salt är 1-2 g enligt livsmedelsverket och dom rekommenderar högst 5 g koksalt per dag. Lägger man ihop saltet i innehållsförteckningar så är man snart uppe i 1-2 g.

  • Utmärkt medlem
    927 inlägg
    4 augusti 2009 09:49

    fast jag gör det mesta från grunden (lagade mat helt utan buljong förut men märkte att det var enklare att få det gott med buljong) saltar inte ens pastavattnet. men om jag inte behöver oroa mig förrens långa och svettiga pass så är det nog lungt.

  • Engagerad
    80 inlägg
    4 augusti 2009 09:53

    Vi kan nog ta det lugnt Rapchic, jag använder inte heller extra salt när jag lagar mat.

  • Veteran
    5096 inlägg
    4 augusti 2009 13:02

    Tvärtom är det är bra om man håller nere saltintaget, tänk även på att den mesta färdiglagade maten och maten på restauranger innehåller ofta mycket salt och då är det också nästan alltid industisalt..

  • Utmärkt medlem
    927 inlägg
    4 augusti 2009 13:06

    min tanke var att om man kombinerar låg salt mat och hög aktivitet/mkt svettning. däremot den dagen jag har råd att få för högt saltintag pga att jag äter ute/färdiglagat den dagen är nog låångt fram i tiden