Utmärkt medlem
610 inlägg
Jag kan lite om lchf och lite om gi, bara skrapat lite på ytan. Vilka är de största skillnaderna? Skulle vilja få igång gubben på något av dem. Funderar på gi, för jag tror lchf blir lite för tufft. Kan man inte äta lite mer fullkornsprodukter i gi mot lchf. Eller? Vad har ni för tips?
Skriv in din fråga på google så hittar du en massa intressanta länkar i ämnet.
Lchf är det mer fett och mkt mindre kolhydrater. Dock om du kör rivstarten i GI är det väldigt lite kolhydrater men tror det var att du ska ligga under 20g /dag. Men det viktigaste är att du äter långsamma kolhydrater och mkt fibrer, drar ner lite på kolhydraterna och ligger under 100g/dag i intag (om du inte kör rivstart). Men detta var vad jag läste för 5år sen om GI, kanske har ändrats. Men det funka kanon för mig ;)
GI är förkortning av glykemiskt index. Det är en siffra på vilket "sockerpåslag" olika livsmedel ger i din kropp. Olika livsmedelsgrupper kan INTE jämföras i GI-tabellerna, kom ihåg det. Brödgruppen jämförs med brödgruppen, fruktgruppen med fruktgruppen. (Annars kan man tro att mörk choklad är bättre att äta än vattenmelon, t.ex.) Metoden går ut på att äta livsmedel som mättar länge, håller blodsockret så jämnt som möjligt och ger bra näring. Fredrik Paulun är en av frontfigurerna. LCHF står för high fat low carb. Montingnac-dieten är en variant av denna. Du undviker i varierande grad kolhydrater och väljer att äta feta och proteinrika livsmedel. Det finns beröringspunkter mellan de olika dieterna, men det är två helt olika grund-tänk. Läs på ordentligt innan du väljer! Lycka till!