icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

snabbt grönt?

Utmärkt medlem
927 inlägg
14 oktober 2011 19:33

behöver insperation. eftersom middagen blev ca 2-3 timmar sen idag blev det enda "gröna" i matkålen några oliver för det gick snabbt (så det skulle hinna med snabbnudlarna och tofun, riktig hälsokost ;) ) så jag insåg att jag behövde insperation för lite liknande har hänt den senaste tiden (fast m fryst "ärter-majs-paprika" blandning, vilket är riktig latmat för mig) vad tar ni för "grönt" om ni bara har nån/några minuter på er själv så blir det antingen surkål eller "grönsaksblandning" om det är riktig kris men variation är ju bra. önskar vid såna tillfällen att jag bara kunde äta en skalad morot men det tål jag inte. och nu när det blir mörkare har jag i princip aldrig sallat varken "vildsallad" eller köpe sallat hemma då jag åtminstånde försöker både för miljöns och börsens skull äta enligt sesong. (tänkte att man kan tipsa om sånt grönt ändå däremot för dom som äter sånt året runt) så kom igen, inspirera mig :D

  • Veteran
    3541 inlägg
    14 oktober 2011 22:25

    Nu när bl.a. vitkål (och andra rotfrukter) är billigt kan du köpa det och göra en vitkålssallad som en "bassallad". Den håller sig en vecka i kylen och kan kompletteras med olika smaker olika dagar. En del kallar det veckosallad. Sök på nätet. Annars är väl frysta grönsaker toppen. De behåller ju näringen allra bäst. Fryst broccoli är utmärkt. Bara att koka upp ett par minuter och så färdigt!

  • Utmärkt medlem
    927 inlägg
    14 oktober 2011 22:34

    det enda negativa jag har mot veckosallad (har recept på 3 veckors sallad men den innehåller mkt salt och socker, kanske en som bara är en veckosallad har mindre socker) är att den räcker knappt 3 dagar, iallafall det som ryms i kylen. får hitta på nått sätt att vara mer platsekonomisk ;) tycker också om frysta grönsaker (då har man ju alltid grönsaker hemma trots att man inte kan handla den veckan) men har nästan ätit fryst broccoli till leda, vill hitta nått nytt. men broccolin kan ju också komma fram då och då men bra ideer iallafall :D (och kul att jag fick svar :D började tro att jag var den enda som vill äta grönsaker till varje måltid ;) )

  • Mycket engagerad
    151 inlägg
    14 oktober 2011 23:02

    jag brukar göra en snabb pizzasallad på riven vitkål, lite vit balsamvinäger och salt och peppar! eller bara färska grönsaker typ tomat champinjoner gurka etc, kokt brysselkål, ugnsrostad palsternacka(går ganska fort), färsk blomkål är supergott...jag kör mkt konserver också ex majs, kronärtskocka, oliver, cornichoner..:) finns massor!!!

  • På gång
    24 inlägg
    15 oktober 2011 13:49

    Att steka/woka frysta haricot verts i lite smör/olja och vitlök är otroligt gott! Ännu snabbare går dte om man snabbtinar dem i varmt vatten någon minut innan de åker i stekpannan. Åh vad sugen jag blir! Måste köpa hem!

  • Utmärkt medlem
    927 inlägg
    15 oktober 2011 16:26

    det lät faktiskt gott, har bara testat kokt hertico verts och dom är inte så goda men det där lät godare :D

  • Veteran
    1354 inlägg
    16 oktober 2011 09:06

    Själv har jag alltid färsk spenat hemma. Kör salladsslungan och förvara i stor plastplåse i kylskåpet. Ett par ejäla grabbnävar på tallriken och skivade småtomater. Mumma! Och spenat ska ju dessutom vara nyttigt. SAvoykål har jag ligger som jag borde göra nåt med. Slaka och marinera kanske?

  • Utmärkt medlem
    927 inlägg
    16 oktober 2011 09:11

    jag ska såå odla spenat nästa år (och mangold, grönkål, "kinesiska bland grönsaker" etc) på vintern brukar det bli liite svårare. men brukar "om jag har tid" (snarare om jag orkar oftast) lägga lite fryst bladspenat i varmvatten för att tina dom, klämma ihop till en liten boll och på med japansk soja. men det är ju några steg så då jag är stressad orkar jag inte med det :/

  • Veteran
    1354 inlägg
    16 oktober 2011 15:11

    Spenat och mangold är super att odla. Rådjuren håller med :) I vanliga fall brukar jag dela med mig av det mesta även till "stackars alla djuren i naturen, de har ingenstans att bo" (nån som minns Väder-Annika?????), men när naturen står full med grönt förstår jag inte varför de ska välja min spenat :(. Förstår att det kan bli lite många moment. Känner igen mig där. Ett tag såg jag till att alltid ha fräscha groddar i en burk. I brist på roligare (?) så är det jättegott och mättande med en näve (många nävar blir det) med lite ringlad olja och några froppar kramad citron och ett par flingor salt. Men även det kräver ju en del pyssel (men inte värre än tandborstning, kan jag tycka) och framförhållning. Men har man väl fått igång systemet så rullar det ju på. Då handlar det bara om att göra av med i lagom takt.