Utmärkt medlem
555 inlägg
Har skrivit i forumstråden med, jag tillagade en rätt där jag skulle använda lite färdigriven Allerumsost såg att den inte går ut förrän i juli men när jag skulle strö över så fick jag se att det var lite mögel i botten på påsen det kastade jag och försökte ta bort det jag såg kan det vara farligt eller försvinner bakterierna när den gratineras i ugnen????
Nej, farligt tror jag inte det är. På hårdost (även riven) brukar det räcka att ta bort synligt mögel så kan man använda resten. Möjligen att smakupplevelsen inte är den mest magnifika, men det beror snarare på ostens ålder och torrhet i så fall skulle jag gissa.
Jo LadyG jag tog bort det ja kunde se men läste på nätet att det kunde vara farligt men gillar inte att slänga mat för det är ju så mycket annat gott i bl. a gorgonzola med. Lite av den kan det ju vara kvar mögel på som jag inte såg.
Det är ingen fara, annars skulle ju vanlig mögelost vara farlig också. Om det bara är lite mögel i botten på påsen så är mängden i gratängen ändå försvinnande liten. Det kan ju inte varit som att all ost var grön, då hade du sett det.
Tack för ditt svar throw nää jag tog ju bort det jag kunde se i alla fall.
Nej det är inte farligt. Mina anfäder menade t i m att mögel var nyttigt i mindre del. Tja. Såååå långt kanske jag inte skulle dra det. Det beror nog mycket livsmedel det gäller. Ost är jag nog tollerantare mit med mögel än frukt och grönsaker. Det äter jag inte
Det finns massor av olika typer av mögel, så det mögel som man får i ost mm "spontant" är sannolikt inte alls samma som finns i grönmögelost. Efter att ha sagt detta så tror jag inte att lite möel i osten är så farligt om du tagit bort det du ser och om resten luktar ok och inte "mögligt"
Bakterier dör vid 80 grader likaså svamp så du får inte i dig något farligt men smaken är kanske inte så god.
Mögel på hårdost går ner 1 cm i osten, om man skär bort lite drygt en cm så kan man lugnt äta upp resten av osten. Om du däremot ser en liten mögelfläck i en stor kruka med sylt är det bara att kasta hela krukan eftersom all sylt har blivit smittad med mögelsporer.
Mögelost och hårdost som blivit möglig är inte samma sak.
Mögel på matvaror kan bilda giftiga ämnen, så kallade mykotoxiner