Nykomling
1 inlägg
Hej!
Jag skulle gärna vilja ha koll på hur mycket sockerarter jag äter och undrar om det skulle gå att ha en egen stapel under t.ex. "Övrigt" när man lägger till egna livsmedel? Alltså på samma ställe som man fyller i fibrer- och vattenhalten m.m. Jag är medveten om att sockerarter är en typ av kolhydrater, men på många förpackningar redovisas ju dessa ändå, och det vore kul att kunna använda den infon här på Matdagboken.
M.v.h.
Bra idé! Tar med den och lägger den i förslagslådan, kan tänkas att vi tar med den infon i en uppdatering längre fram.
/ Johan
Tänkte jag skulle puffa lite på den här tråden där det inte verkar ha hänt något sedan 2014.
Jag saknar också "varav sockerarter" när man skapar egna livsmedel. Det är en ganska viktig information tycker jag.
För oss som äter LCHF kan produkter med t.ex. polyoler (sockeralkoholer) såsom sockerfri glass etc. ge väldigt konstigt utslag på kolhydratsintaget. Samma sak om man lagar mat med sötningsmedel såsom Erytritol där näringsinnehållet kan visa 100 g kh/100 g produkt men där sockerarterna är 0 g/100 g.
I Matdagboken blir kolhydratsintaget högt trots att sockerhalten kan vara nära noll och polyolerna inte påverkar varken mitt blodsocker eller tar mig ur ketos. Polyoler är ju inte kolhydrater i dess rätta bemärkelse, även om de skapas av kolhydrater, men räknas ändå in där i många näringsdeklarationer, vilket många kanske inte uppmärksammar.
Se t.ex. godiset Pandy Protein Candy nedan där jag skulle tvingas "fuska" vid registrering av nytt livsmedel genom att dra av polyolerna och skapa det med 0 gram kh/100 g. Men hur många vet att kolhydrater inte alltid är kolhydrater? De flesta skriver väl in vad de läser på etiketten och det finns inget utrymme för visa vad som egentligen är socker.
Näringsinnehåll per påse (70g)
Energi: 151 kcal, 634 kJ
Kolhydrat: 43g
Varav sockerarter: 0g
Varav polyoler: 43g
Protein: 16g
Fett: <0,1g
Salt: <0,1g
Hej!
Jag röstar definitivt på att kunna fylla i sockerinnehåll. Jättekonstigt att det inte redan finns.