På gång
19 inlägg
Sojamjök, havremjölk eller rismjölk, vad är egentligen ``nyttigast`` om man ska dricka/ha det i maten istället för ``vanlig mjölk?` Någon som vet? Och vad är mest rikt på protein (Är Vegeterian)
Det finns en hel studie som tar upp det där: http://www.svenskmjolk.se/Global/Dokument/Dokumentarkiv/Forskning/Forskningsrapporter/FoR%207079-I%202008-12-18%20N%c3%a4ringsm%c3%a4ssig%20j%c3%a4mf%c3%b6relse%20av%20sojadryck,risdryck,%20havredryck%20och%20mj%c3%b6lk.pdf Sammanfattning: http://www.svenskmjolk.se/Om-oss/Publikationer/Forskningsrapporter1/7079-Naringsmassig-jamforelse-av-sojadryckrisdryck-havredryck-och-mjolk/7079-Naringsmassig-jamforelse-av-sojadryckrisdryck-havredryck-och-mjolk/ Mest protein har sojadrycken, läs en jämförelse här: http://www.svenskmjolk.se/Mjolk-smor-och-ost/Naring/Mindre-naring-i-sojadrycker-an-i-mjolk/ / Johan
Har hört och läst att man ska undvika mjölk, men aldrig riktigt förstått egentligen varför? Jag undviker det utan att egentligen veta varför, mer än att jag hört att det bildar slem i tarmarna. Är mjölk farligt för kroppen? Mvh /Maria
Om du är man och över 65 (eller därikring) finns en ökad risk för prostatacancer. Att det skulle vara annat än nyttigt för kvinnor har jag däremot inte hittat något belägg för, och slem i tarmarna var en ny en. Den får du gärna förklara närmare för det har jag aldrig hört talas om :-) http://www.slv.se/sv/Fragorsvar/Fragor-och-svar/Drycker/Ar-det-farligt-att-dricka-mjolk/
Johmia, vilken som är nyttigast beror nog på varför du vill undvika vanlig mjölk. Sojamjölk ska man inte dricka om man är allergisk mot vanlig mjölk däremot innehåller soja mest proteiner och är bra om du är vegetarian men inte allergisk mot mjölk. Näringsmässigt är havre också nyttigt däremot innehåller väl inte rismjölk något av värde. För mig som inte tål annat är det dock rismjölk och kokosmjölk som står till buds.
Många människor är också laktosintoleranta och då kan man välja vilken som av ovanstående exempel. Däremot tycker jag själv att sojamjölken smakar lite sötare än havre- och rismjölk. Är man allergisk mot sojaprotein får man välja bland de två senare där jag anser att rismjölken är mest neutral. Äter man LCHF är det bra att undvika laktos dvs mjölksocker. På de flesta cafeer kan man idag få kaffe latte med alla tre mjölkalternativen, då kan man prova sig fram vilket man tycker är godast. Lycka till!
Ja är laktosintolerant därför jag inte vill dricka vanlig mjölk. Tack för länkarna Johan. Tack ni alla också för era svar! :) Kör nog på sojamjölk pga protein intaget.
Varför inte laktosfri mjölk? Sojamjölk har en riktigt skum bismak, inget jag skulle dricka mer än i nödfall men smaken är som tur som baken. :D
Bor inte i Sverige och där jag bor är laktosfria mjölken jätte dyr och ovanlig :) Annars skulle jag kört på et, har inget emot sojamjölk.
LadyG. Jag har hört det av Anna Skipper och av bla en vän till mig som är vegeterian och utesluter mjölk helt. Googlade mjölk och slem och fick upp massa, tex här: http://rawfood.se/rawfood/gifter/mejeriprodukter/ kan man läsa att: "Mjölk och mejeriprodukter har en förmåga att bilda slem i mag- och tarmkanalen, bihålorna och lungorna. Slemmet hårdnar och bildar en skyddande hinna längsmed tarmväggarna som blir mer eller mindre ogenomtränglig för näringsämnen. Detta menas att upptaget av näringsämnen blir kraftigt försämrat med trötthet som följd." En annan fråga. Hur kan man se om någon svarat på ens inlägg här? Måste man leta sig igenom till rätt forum för att hitta? Är ny, så lite vilsen :) /Maria
johan: jag vet inte hur mkt jag litar på en studie gjord av mjölklobbeister :/ har du nån bättre källa vad man har för mjölk beror ju på vad man vill ha för resultat och liknande, själv "dricker" (dvs har till gröt och chokladmjölk) jag sojadryck eftersom jag är vegetarian och tycker jag får nog m kolhydrater på annan väg + den är godare havremjölk har jag däremot i bakning (använder inte "mjölk" i mat) då det är billigare och blir saftigt men jag tycker inte om eftersmaken. men havre har ju fått en rejäl uppsving på div kolesterolsänkande kolhydrater eller vad det nu var (är inte så insatt) rismjölk har jag inte testat delvis då jag gör egen "mjölk" och delvis då det inte verkar vara värt det sesammjölk gör jag ibland också (kan nog inte köpas) men den smakar inte helt gott enligt receptet jag har men den är kalciumrik (och fettrik) och om jag skulle tåla mandel skulle jag testa mandelmjölk då jag har hört den är jättemumsig och mandel är ju inte onyttigt (men antagligen mer fettrik än soja/havre/ris)