Nykomling
3 inlägg
Lade in Spaghetti Fullkorn i mina livsmedel. På de 110 g jag åt blev det ca 380 Kcal, använde jag spaghetti OCH köttfärsås från databasen kom jag upp ca 380 Kcal vid ca 330 g. Kan någon förklara om det ska vara så eller om något är galet. Kan vara min hjärna kanske som inte får tillräckligt med näring :)
Den spaghetti och köttfärsåsen som är inlagd av livsmedelsverket, är färdiglagad och baseras på kokta varor. Annan pasta avser okokt.
Hur kommer det sej att det är skillnad på kokt och okokt? Försvinner det vikt/Kcal bara för att man kokar den? Får inte ihop ekvationen..... fortfarande näringsbrist antagligen..
Pastan tar ju åt sig vatten när man kokar den - därför som den blir mjuk. Detta gör ju att kalorierna per 100g kokt pasta(alltså om man väger upp 100g efter att den kokts) är lägre än 100g okokt(alltså som man väger upp innan den kokts). I 100g kokt ingår det ju mer vatten vilket inte innehåller kalorier, pastan "späds ut" typ... Men jag antar att det totala kaloriinnehållet i pastan totalt före och efter kokning inte ändras, men efter kokningen så väger alltså pastan mer. Förstår du vad jag menar? Detta är vad jag antar iaf.
Förstår tänket, kan inte fatta att det kan göra så stor skillnad. Nästa gång ska jag koka 100 st. och väga innan och efter (har man inget bättre för sej kan man alltid ägna sej åt vetenskapliga experiment). Tack för svaren!
Testade att väga före efter idag.400 g fullkornspasta vägde efter kokningen 936 g.Detta innebär att man egentligen äter ca 43% pasta och 57% vatten.