Nykomling
6 inlägg
Jag läste om Paleodieten (stenålderskost) här på Matdagboken och blev så pass nyfiken att jag bestämde mig för att prova den med de färdiga menyerna som finns här. Men jag har lite svårt att se hur man ska få i sig kalcium och magnesium då man ska undvika mejeri- och spannmålsprodukter. Hur gjorde stenåldersmänniskorna? De hade ju inga kosttillskott att tillgå. :)
Stora mängder kelp, sojabönor och nässlor? Har du kollat näringstoppen: http://www.matdagboken.se/?p=matdagboken&m=8
Sesamfrön innehåller massor av kalcium, speciellt de oskalade. Jag vet inte om det är något som stenåldersmänniskorna hade, men det finns ju andra fröer som är rika på kalcium. De odlade väl knappast broccoli heller. Magnesium finns det också en massa i fröer t.ex. pumpafrö. Även i kakao, men det lär de ju inte haft här i Sverige i alla fall. Men så var det väl en hel del bristsjukdomar också, så man kan väl inte stirra sig blind på det. Skörbjugg är väl inget att eftersträva precis.
Tack för era svar! Sesamfrön o.d. funkar ju bra både i matlagning och i rå kost. Så det ska jag tillsätta hädanefter. Men om man tittar på diagrammen när man redovisat dagens intag i dagboken, så verkar det ändå som att man fått med det man behöver (RDI). Så man kanske inte behöver vara så orolig att man inte får i sig allt. För säkerhets skull har jag ändå köpt magnesium- och kalktabletter. :)
Tillskott i form av tabletter brukar vara dyrt och inte helt optimalt, så kan du så försök få i dig mineralerna via kosten. Magnesium bör inte vara så svårt att få tillräckligt av om du kan äta lite fröer, såsom pumpafrö, solrosfrö m.m. (eller kakao som sagt). Använd näringstoppen i matdagboken för tips.
Det står som rekommendation i beskrivningen av Paleodieten i matdagboken, att man bör äta tillskott av magnesium och kalcium. Den kanske borde formuleras annorlunda då. :)
Visst, kan man inte få i sig mineralerna via kosten (naturligt) så är ju tillskott bra. Men man kan ju undra vad de hade för tillskott på stenåldern... :-) (fast det var ju i.o.f.s. inte så ovanligt med bristsjukdomar heller.)