icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Stevia

Mycket engagerad
201 inlägg
18 juni 2013 08:46

Vad har ni för erfarenheter av stevia? Den låter ju som den perfekta produkten, höjer inte blodsockret, innehåller inga kolhydrater eller kalorier och är naturlig. Tidigare sas den att det var cancerframkallande och var därför förbjuden men eftersom den nu är tillåten i europa gäller väl inte det längre? Eller?

  • Veteran
    5951 inlägg
    18 juni 2013 09:26

    Förtal, skulle jag vilja påstå :-) "There were more studies done on the herb that suggested stevioside could potentially cause the mutation of human DNA, thereby causing cancer. Due to these studies, stevioside was labeled as a carcinogen and mutagen (cancer-causing agent), and it wasn`t until a review of those studies more than 20 years later that it was found that 14 out of 16 had concluded that there were no known harmful effects of stevioside. Some studies were also questioned as to the validity of their claims, because they were sponsored by corporations that produce the artificial sweetener aspartame." Källa: http://www.ehow.com/about_5378325_dangers-stevia-sweetner.html Hela artikeln är intressant, även om den handlar om extraktet och inte plantan. Om du odlar din egen stevia kan du bortse från hela artikeln, det är så gott som omöjligt att överdosera och giftigheten är extremt låg i växten. I extraktet är det ungefär samma sak, med den skillnaden att forskarvärlden (särskilt de forskare sponsrade av Monsanto, som tillverkar bl a Round Up och Apspartam) är oense, men än har ingen hittat något på riktigt. Produkten är naturlig och så långt oberoende forskare bevisat ofarlig.

  • Mycket engagerad
    201 inlägg
    18 juni 2013 12:49

    Låter bra det där! Jag har fått diabetesvarning och tagit bort mycket kolhydrater, inkl allt socker. Köpt en burk stevia och tycker det verkar fungera utmärkt .

  • Veteran
    3541 inlägg
    18 juni 2013 17:31

    Som så många andra sötningsersättningar kan stevia ge en lite speciell sötma, lite som en bismak. Är man van vid vanligt strösocker så kan det krävas en "övergångsperiod". Då finns det en produkt som kompromissat med både Stevia och socker och som heter SteviaSocker (se http://www.dansukker.se/se/produkter/alla-produkter/steviasocker-produkt.aspx), hälften av varje.

  • Utmärkt medlem
    927 inlägg
    19 juni 2013 06:26

    Får man smita in och fråga om nån vet hur man använder riktig stevia. Vi odlar stevia för kuriosa men sötar aldrig te så den enda saken jag kan komma på på rak arm kan vi inte använda den till :P Det mesta man har socker i är ju socker utfyllnad också :/ Ett till alternativ jag kommit på är att ge några plantor till min moster med diabetes typ 1