icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Stevia- Ica?

Engagerad
58 inlägg
4 februari 2014 10:54

Hej, har läst mej till att stevia strö - ICAs går bra att använda till bakning mm men att den innehållet 100 g kolhydrater per 100 g och inget tas upp i kroppen!! Är det därför den inte finns med i livsmedelsbasen?? Har vid flera tillfällen bakat och lagt in i mina recept, men sockret kan jag liksom inte föra in... Någon som vet??

  • Veteran
    5951 inlägg
    4 februari 2014 11:31

    Det är ganska många livsmedel som inte finns med i listan eftersom Livsmedelsverket inte lagt in dem (än). Hur länge det tar innan de uppdaterar igen vet jag däremot inte men de brukar väl inte vara världens snabbaste...

  • Utmärkt medlem
    927 inlägg
    4 februari 2014 15:47

    Varför skulle ICAs stevias kolhydrater inte tas upp av kroppen?? LadyG, du som vet allt möjligt bra, har du nån förklaring?

  • Veteran
    5951 inlägg
    4 februari 2014 16:19

    Alla kolhydrater tas inte upp av kroppen, den mest kända kolhydraten på området lär vara kostfibrer som tekniskt sett räknas till kolhydraterna. Vissa kolhydrater måste ta omvägen via levern för att brytas ner till något användbart, medan andra i princip går rakt ut i blodet. Ämnet man utvinner ur Stevia, steviolglykosider (E960, ett naturligt ämne från sötflockel som ger Stevia Strö m.fl. deras söta smak) ger ingen blodsockerpåverkan. ICAs verkar dock vara en blandning av steviolglukosider och erityriol (sukrin), vilket ju dels lär påverka smaken men definitivt påverkar innehållet! Erityriol (sukrin) verkar dessutom vara det den innehåller mest av, och mig veterligen är erityriol en sockeralkohol.

  • Engagerad
    58 inlägg
    4 februari 2014 16:21

    Hej igen, läste i något recept som tillhörde någon Marianne som gett ut någon form av lchf bok, och det var här på nätet... Det stod en heldel om olika sötningsmedel så jag blev oxå förvirrad. Men tydligen är det något i själva sötningsmedlet inte kroppen registrerar och därför inte tar till sig. Ska kolla ifall jag hittar sidan...

  • Utmärkt medlem
    927 inlägg
    5 februari 2014 13:14

    Tack LadyG för förklaringen! Du är verkligen fenomenal på att svar på allas, ibland lite knepiga, frågor. Vilket tålamod du har, bl.a. när folk frågar om Matdagbokens funktion! Jag har inte någon gång sett ens hälften så uttömmande svar från de anställda rådgivarna på Matdagboken.

  • Veteran
    5951 inlägg
    5 februari 2014 13:27

    Tack! Vad glad jag blir att höra det! Alltid kul att vara uppskattad :-)

  • Mycket engagerad
    396 inlägg
    5 februari 2014 13:33

    LadyG, du är en tillgång och jag har tacksamt läst dina svar. Det här med Stevia har jag också funderat över för nu sist när jag köpte en påse så hade dom lagt till "nåt" och jag förstod att nu är det inte ren Stevia längre. Lurendrejeri tycker jag. Ingenstans ger dom info. kram till dig.

  • Veteran
    5951 inlägg
    5 februari 2014 14:07

    Tack, vad snällt sagt! De produkter man direkt kan ställa tillbaka är de som ska doseras som socker. Vad de spätts ut med kan variera, men de innehåller då inte mycket Stevia åtminstone. Steviaextrakt är, om jag inte missminner mig 300 ggr sötare än socker..! Så ju mindre man behöver dosera, ju renare Stevia.

  • Engagerad
    58 inlägg
    5 februari 2014 16:32

    Hej LadyG! Tack för all info det är ju toppen!! Men åter till ICAs produkt, tas den upp av kroppen eller ej?? Och vilket märke av denna djungel rekommenderar du? Det inslag jag läste finn på på Marinne lchf bakning... Om man söker på det så kan man klicka sig fram osv, men hon skriver att det ok att baka med och att kroppen inte tar åt sig något! Man blir en aning förvirrad :/