Tänkte börja om med att hålla koll på matintaget igen, men har egentligen inte tid med att räkna kalorier under vardagarna så jag funderar på att strukturera upp det hela med att laga en massa matlådor en gång i veckan där jag mäter upp kalorier och ha dem i rotation så att det blir lite varierat. Tanken är att jag ska äta matlåda både lunch och middag varje dag hela veckan och min sambo äter lunch ute och middag hemma ca 4 ggr per vecka, vilket ger 18 måltider per vecka. Det ger tre rätter per vecka, 6 port av varje. Jag tänker att jag måste laga dubbelt så många rätter den första veckan för att få variation. Någon som har lite tips på bra frysbara maträtter, som är smidigt att laga samtidigt eller några andra tips på vad jag borde tänka på?
Nykomling
4 inlägg
Jag kom genast på en rad problem med upplägget -finns det tillräckligt med plats i frysen för 36 matlådor -har jag tillräckligt många tomma lådor hemma -jag kommer inte orka laga 6 olika maträtter på en söndag
Jag gör helt enkelt en rejäl sats med mat, ca 6-8 portioner med 400-500 kcal i varje portion. Sen äter jag det till lunch och middag till det är slut och lagar sedan ny mat. Jag är inte så kräsen att jag måste ha variation och då löser sig många av problemen du har, jag behöver inte lika många lådor, lika mycket plats i frysen, inte lika stor ansträngning som att laga all mat på en gång. Jag tycker det är värt att äta samma mat några dagar om jag slipper laga mat och räkna varje dag.
Jag kommer tyvärr tröttna om jag äter en maträtt åt gången. Tänkte inte på att jag inte behöver frysa det jag ska äta de närmaste dagarna, bra tänkt. Matlådor visade sig inte vara ett problem. Jag har 36 st tomma! Vad gäller rätter så kommer jag nog laga fyra rätter men 9 portioner av dessa. Har kommit på tre stycken som är lätta att laga i så stor mängd, frysbara(ingen potatis) och lämpliga att laga samtidigt(ugnen är redan upptageni dryga timmen). Nu behöver jag komma på en fjärde, helst med ingredienser som jag har hemma. Tack för all input!
Läste nånstans om en barnfamilj som hade satt detta i system i ett treveckorsschema, tror jag att det var. Varje söndag lagade de typ 2 rätter som var och en skulle räcka till 3 middagar. En middag åt de samma kväll, de andra två frös de in för att äta nångång vecka 2 och 3. Den andra rättens tre middagar hamnade dels i kylen för middag v 1, dels i frysen för kommande veckor. Ja, det var något åt det hållet iallafall! Om jag minns rätt så kokte de potatis etc samma dag de skulle äta, men köttgrytan osv tog de ur frysen. Så smart!