Är ny (så ber om ursäkt om någon redan tagit upp detta ämne) Kollade igenom snabbt men hitta inget.Jag har börjat styrketräna med en kompis som tränar väldigt hårt för att få stora muskler. Och jag har kört på hans pass. Med att maxa varje muskel varje pass.Men mitt största mål först är att bli av med fläsket på magen. Är det då bra att köra stryketräning då? Eller ska jag bara satsa på löpar rundor?Finns det risk att mina muskler nu växer mer än jag går ner i vikt?
På gång
22 inlägg
Styrketräning är bra att köra med men på annan nivåTränar man inte styrka kan det bli lös hud när man går ner i viktHör med personalen på gymet vad du ska köra
ett bra sätt att styrketräna och bränna mycket är att mer fokus på dom stora muskelgrupperna ben, rygg,bröst och mage eftersom stor amuskler bränner mer. Mitt tips är att lägga upp det t.ex.dag 1 rygg-axlardag 2 ben-bicepsdag 3 bröst vaderdag 4 mage triceps underarmar
Fast man behöver väl ändå inte ligga på överskott för att bygga muskler? Det viktigaste är att man ger kroppen den näring den behöver, vilket man kan göra även med normalmängd kalorier eller med underskott. Jag ligger själv på underskott i kalorier men ser ganska tydligt att jag får muskler när jag styrketränar. Och man kan bli av med fettmängd och samtidigt öka i muskelmängd. Dessutom är det som pontus02 säger att muskler bränner mer i viloläge än vad fett gör så en stark muskulatur är inte dumt för att gå ner heller. Se bara till att äta tillräckligt med proteiner så att din kropp har en chans att bygga/bibehålla musklerna, äter du tillräckligt dåligt (oavsett kalorimängd) så kommer träningen bryta ner mer än den bygger.
Kombinera styrka och löpning - bra på alla sätt, för du behöver båda delarna för att din kropp ska må bra. Fokusera på bålen om du löptränar mycket. Säger nu denna dam som slarvar förfärligt med styrketräningen - men det skall ändras på i höst!Lycka till peos!
Det går utmärkt som nybörjare att bygga muskler samtidigt som man bränner fett.Är man riktigt petig sker det förmodligen på olika tider av dygnet så helt "samtidigt" är det inte.Dock funkar det inte i långa loppet, men det är inget du behöver bry dig om. Styrka bör man träna ändå för att behålla muskelmassan - som någon redan har sagt.Protein: minst 2gr om dagen per kg kroppsvikt. Har du mycket fett kan du antagligen äta något mindre.Hur du lägger upp träningen spelar mindre roll. Huvudsaken är att den blir av.Tränar du riktigt tungt och hårt kan du dela upp kroppen i två delar. ex över/underkropp eller push/pull. Att dela upp så att man kör en muskelgupp en dag i veckan är inge vidare för en nybörjare - du får bara sämre resultat.Faktum är att många som tränat i flera år på det viset och stagnerat har fått bra resultat genom att träna varje muskel oftare. Men som sagt, den bästa träningen är den som blir av.
Hur "smidig" en muskel är beror på dels gener, dvs hur man "är skapt", dels på hur duktig man är på att strecha. Tung styrketräning KAN göra en muskel kort. Men relativt lite strech kan hålla muskeln i sin rätta längd. Träning med lättare vikter KAN också göra en muskel kort, men möjligtvis inte i samma utsträckning. Ingen styrketräning gör en muskel längre.Oftast ser man ingen skilnad på en lång och en kort muskel rent visuellt. Ett tränat öga kan se saker som tyder på att den ena eller andra muskeln är kort. Men på själva muskeln i sig syns inget. - eller oftast inget.Muskler får INTE olika form av tung eller lätt styrketräning.Muskler kan bli större eller mindre, det är vad man har att välja på.Alltså, du får INTE smidigare och snyggare muskler av lätta vikter. Dock finns det två andra skäl till att börja med lättare vikter.Vid kaloriunderskott kan ligament bli lite sköra och ömtåliga. Att då slänga på en massa vikt och försöka hitta sitt ett-rep-max är en utomordentligt dum idé.Är man nybörjare känns det lätt vingligt och osäkert när man tränar, man har svårt med balansen och med att hålla kroppen rätt och rakt. Genom att börja med lättare vikter så kan du (i alla fall under de första repsen) koncentrera dig på att hitta form och balans.I rena siffror: Sikta på 8-12 repitioner. Klarar du fler, höj vikten. Klarar du färre, sänk vikten.Och viktigare än allt annat: Värm upp i den övning du skall göra. Använd riktigt lätta vikter, tom stång eller babyhantlar och gör övningen tills de muskler du skall träna är varma. Att springa på löpbandet innan bänkpress kan man väl göra om man känner för det men det viktiga är att du värmer upp i just bänken innan du börjar lägga på vikter.När du ligger på kaloriöverskott för att fokusera på att bygga muskler. Då kan du sänka repsantalet och höja vikterna. Någonstans mellan 4-8 reps brukar de flesta ligga på och få bra resultat av. Det gäller både män och kvinnor. Formen du får på musklerna då beror på dina gener. Hur smidiga du håller dem är i första hand upp till hur mycket du strechar.
Tung styrketräning vid "deff" kan funka någotsånär för någon som tränat ett tag redan. För en nybörjare som det här handlar om är det ett recept för att skada sig.Sen beror det naturligtvis på hur man definerar "tungt" och "lätt"I min bok är tung träning 4-6 repslätt 8-12 repsNaturligtvis skall det lyftas tills man inte orkar mer. Så med "lätt" menar jag inte upplevelsen utan vikten du lyfter i förhållande till din styrka.över 14 reps är något man kan syssla med när man försöker slå något rekord i antal dips, armhävningar eller annat. Alternativt vid rehab efter skada.Vad säger du Lars? Menar vi samma sak men utrycker oss lite olika eller är vi inte överrens?mvh // Patrik