icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Styrketräning, vilken tid räknas?

På gång
17 inlägg
19 januari 2011 15:27

Jag vet att detta har varit uppe tidigare, men jag kan inte hitta var jag läste det någonstans. Om man tränar ett pass styrketräning, säg att man spenderar 50 minuter med vikterna på gymmet, ska man skriva in att man har tränat styrketräning i 50 minuter då? Eller ska man försöka uppskatta den tid man har tillbringat med att just träna, dvs räkna bort de pauser man tar mellan seten och den tid det tar att gå till nästa övning, lassa på vikter, dricka vatten osv? Och om man ska räkna bort den "dötid" man har, vad blir intensiteten på passet? När jag väl lyfter vikter så lyfter jag i varje set tills jag inte orkar mer, kanske 7-12 reps. Blir det hård styrketräning då? Om jag skulle klassa passet som helhel till medel? Känner att det blev svårt att formulera sig ordentligt, hoppas det framgår vad det är jag frågar :)

  • Veteran
    1881 inlägg
    19 januari 2011 15:35

    Du ska räkna den tid du tränar, inte dötiden. Jag hade inte valt hård utan snarare medel. Styrketräning bränner inte sådär jättemycket kalorier men himla gott för kroppen är det. :)

  • På gång
    17 inlägg
    19 januari 2011 16:02

    Jo, jag vet att styrketräning inte bränner så många kalorier, men bara för att en träningsform inte bränner mycket kalorier borde man inte behöva sänka intensiten vid registrering? Det ska ju kcal/timme för vald motionsform ta hand om. Men visst, medel kanske är ett mer rättvisande val. Jag tänker bara att jag skulle kunna träna sååå mycket mindre intensivt att det känns fel att det bara är en nivå under mig. Önsketänkande kanske :) Dessutom, om man bara ska räkna tiden man tränar blir det en vild chansing på hur lång tid man ska registrera. Det är ju inte så att jag klockar tiden som jag faktiskt tränar. Jag tänker att om man tar längre pauser så sjunker intensiteten, till exempel från medel till lätt.

  • På gång
    29 inlägg
    19 januari 2011 17:37

    Jag brukar helt resolut skriva in 50 min när jag har styrketränat en timma, det känns som att det nog blir ganska rättvisande. Skriver nästan alltid som medel för enkelhetens skull, ibland har jag dock valt lätt om jag har varit ofokuserad och tagit i mindre än vanligt.

  • Mycket engagerad
    151 inlägg
    19 januari 2011 18:02

    Jag gör såhär. Eftersom jag vet att min motion i form av träning varje vecka är ungefär lika, så tar jag inte upp det i min dagliga kaloriräkning. Jag beräknar min basmetabolism (BMR) med Harris Benedict ekvationen. (Googla så finns det program där man bara matar in värdena och får ut sitt BMR). Sedan uppskattar jag min aktivitetskonstant och multiplicerar med mitt BMR. Då vet jag ungefär hur mycket energi jag förbrukar dagligen. Sedan drar jag av för önskat energiunderskott och äter likadant varje dag under veckan. Sedan kollar jag mot vågen. Vågen visar ganska exakt hur bra min gissning var, eftersom -1kg i vikt motsvarar ett underskott över hela veckan på 7000 kcal. (Man förlorar normalt extra vikt första veckan pga. att man förbrukar glukogenlager.) Genom att varje vecka stämma av hur viktnedgången och om det krävs, justera min budget så fungerar detta väldigt bra. Fördelen är att jag slipper räkna på motionen, den är ju ändå ungefär densamma varje vecka. Jag styrketränar 4 dagar i veckan och har då satt min aktivitetskonstant till 1,4. En person som ligger i koma har en aktivitetskonstant på 1.0. En person med stillasittande jobb och ingen träning ligger mellan 1.1-1.2. Elitidrottare ligger över 1.6-1.7. Ännu en fördel är att oavsett hur fel jag räknar på min mat, så stirrar jag mig inte blind på min kcalbudget, utan låter vågen styra. Eftersom det är känt att man ofta räknar grovt fel på sin kcalförbrukning och kcalintag, så är det bra att strunta i siffran och kolla på vågen. På det sättet så kompenserar jag automatiskt för eventuell systematiska fel i min dagliga mätning av kosten. Vi har ju sett ett antal trådar här med folk som på allvar tror att dom äter 800 kcal om dagen men ändå inte går ner i vikt. Myten om svältläget florerar friskt. Går man inte ner i vikt på 800 kcal så är man antingen 120 cm lång eller ligger i koma. Eller så räknar man helt enkelt fel på sin mat.

  • På gång
    17 inlägg
    20 januari 2011 08:28

    Jag kollar definitivt mer på vågen och i spegeln än att jag blir nojig över kalorier, jag inser att många inmatningar här är uppskattningar men vad jag har märkt är att när jag har som rutin att skriva upp allt jag äter tänker jag efter mer innan jag äter något och gör på så sätt bättre val i vardagen. Lite av samma anledning vill jag gärna skriva in min motion också, det ger mig lite extra motivation att komma iväg, även dom dagar det känns motigt. Så egentligen spelar det kanske inte så stor roll för mig att kaloriförbränningen blir korrekt, men jag vill ju ändå att det ska spegla verkligheten ganska väl ändå. Dessutom har det varit en liten mental strid varje gång jag ska föra in styrketräning i Matdagboken då jag inte varit säker på vare sig tid eller intensitet. En strid som blev till irritation som sedan resulterade i denna trådstarten.