icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Surdegsbagare?

Utmärkt medlem
927 inlägg
16 februari 2010 18:52

eftersom järnet m.m. är enklare att ta upp när man bakar med surdeg så har jag just testat att sätta igång en surdeg för 3 dygn sen och det bublar och håller på.

är det nån annan som håller på att baka med surdeg?

nått roligt tips?

har alldrig bakat med surdeg så det är nått helt nytt men spännande :)

  • Veteran
    5096 inlägg
    17 februari 2010 21:25

    Jag har ännu inte själv provat baka med surdeg. Dela gärna med dig av recceptet på receptsidan så ska jag testa, det hade varit kul och lärorikt!

  • Engagerad
    88 inlägg
    17 februari 2010 21:28

    Surdegsbröd är det godaste som finns. Tyvärr äter jag det inte längre. Men min mamma har bakat surdeg i ett år. Och hon har fortfarande samma start. :)

  • Mycket engagerad
    125 inlägg
    17 februari 2010 21:32

    i veckans ica buffe tidning finns recept på surdeg och hur man börjar med den sura degen.. steg för steg... lät intressant... ska nog pröva nångång...

  • Nykomling
    5 inlägg
    18 februari 2010 06:11

    Jag har ett par misslyckade surdegsstarter bakom mig men efter en endagskurs i surdegsbak fick jag följande tips.Köp vetemjöl med högre proteinhalt, manitoba cream eller liknande när du du skall  börja baket. Kom ihåg att knåda degen länge, 20 minuter i maskin.Har följt tipsen med lyckat resultat.

  • Utmärkt medlem
    927 inlägg
    21 februari 2010 14:23

    testade att baka igår... det gick inte bra, jäste inte ett dugg så det vart alldrig färdegt.. emn skorpan vart god he he he

  • Mycket engagerad
    380 inlägg
    21 februari 2010 15:46

    Jag har gjort det ett par gånger nu, har en del påsar surdeg i frysen. Jag använder mig av receptet som finns på rågmjölspaketet. :) Det har funkat bra, har dock blivit lite smuligt så jag har funderat på att tillsätta lite keso nästa gång.

  • Utmärkt medlem
    927 inlägg
    21 februari 2010 15:55

    bestämde mig av att följa receptet så exakt som möjligt och i receptet skulle man tex inte ta fram suddegen i förväg, har läst nånstans att man kan behöva göra det ska testa det nästa gång (surdegen kanske inte ens är helt ok har alldrig sett surdeg förut så jag vet inte hur det ska vara men när jag körde igång den bublade den, var sur m.m. så jag tror/trodde den var ok.

    kanske behöver den som sagt bara vakna.

     

    ps jag gör egen tofu och får vassle över då kan man då tex använda vasslen istället för vatten när man matar den?

  • På gång
    12 inlägg
    22 februari 2010 17:51

    Äter inte heller bröd längre, brukade baka både på både vetesur och rågsur förut. När det gäller att frysa surdeg skulle jag inte rekomendera det då det i princip dödar surdegen. Bättre att torka den om du nu måste spara den. Mer om att torka surdeg kan du läsa här: http://paindemartin.blogspot.com/2009/01/torkad-succ.html

  • Veteran
    1448 inlägg
    22 februari 2010 18:54

    Jag har provat att göra surdeg några gånger men det blir aldrig bra. Surdegen har bara börjat bubbla en gång och då efter en dag, gjorde det man skulel sen med att mata den men sen dog den troligtvis.

    Nöjer mig med att köpa Östras brdö som har surdeg i sig, är utan konstiga tillsatser mm och kommer från stan. Måste vara väldigt bra miljömässigt.

  • Engagerad
    96 inlägg
    23 februari 2010 23:04

    duckling skrev: När det gäller att frysa surdeg skulle jag inte rekomendera det då det i princip dödar surdegen. Bättre att torka den om du nu måste spara den. Mer om att torka surdeg kan du läsa här: http://paindemartin.blogspot.com/2009/01/torkad-succ.htmlDet går finfint att frysa surdeg. När du skall använda den tar du fram den ur frysen matar den med mjöl (ca 1 dl beroende på hur stor surdeg du har) och vatten, låt den stå över natten,s å är den levande och fin igen.