icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Svårt att få i mig tillräckligt med protein

Nykomling
5 inlägg
14 maj 2011 09:59

Hej! Nu har jag varit igång med matdagboken i ungefär en vecka och jag märker att jag får i mig ganska lite protein. Jag försöker äta enligt GI-metoden och har dragit ned ganska mycket på kolhydraterna, särskilt de snabba. Nu har jag istället en hög andel fett men bara cirka 20 procent protein. Jag är semivegetarian (äter inte kött och fågel) och dessutom mjölkkänslig så jag väljer oftast soja- eller havreprodukter. Tipsa mig gärna om hur jag ska få en bättre näringsfördelning!

  • Veteran
    5951 inlägg
    14 maj 2011 10:23

    Äter du ägg, fisk och keso/kvarg?

  • Nykomling
    5 inlägg
    14 maj 2011 10:27

    Ägg och fisk äter jag. Jag tål keso/kvarg i små mängder men inte för ofta.

  • Veteran
    5951 inlägg
    14 maj 2011 10:51

    Där har du mycket protein, särskilt i ägg och fisk. Omeletter kan man variera i det oändliga, beroende på vad man är sugen på. Blanda t ex tonfisk i vatten (den ekologiska, som inte är delfin-mördande) med 2-3 ägg, beroende på hur hungrig du är och gör en tonfiskomelett så har du en måltid med kanonmycket protein, och i princip inga kolhydrater. Lyxa till det med lite hackad gul lök, ost och tomatskivor om du har tid/lust att trassla :-) Makrill i tomatsås är proteinrikt, och har dessutom högt omega-3 innehåll. Bra för hjärtat! Den brukar jag äta som den är, fast jag lägge rupp den på en liten tallrik först, jag tycker det är lite osmakligt att äta ur burken :-) Om det verkligen inte fungerar att få upp proteinnivåerna finns ju alltid proteinshakes, men jag tycker det borde vara en barnlek att lösa, eftersom du äter både fisk och ägg som är kanonbra!

  • Nykomling
    5 inlägg
    14 maj 2011 11:09

    Tack! Jag brukar äta ägg och smoothie på 1 banan, 1 dl bär och 2 dl sojamjölk till frukost, men det det låter som en bra grej att få in lite mer fisk.

  • Mycket engagerad
    129 inlägg
    14 maj 2011 12:06

    Frågan är ju om du är känslig för laktos eller mjölkproteinet... För om du kan äta laktosfria produkter finns både keso och kvarg numera!

  • Veteran
    1530 inlägg
    14 maj 2011 13:27

    Skaldjur innehåller massa protein (om du äter det?) Annars så är proteinpulver en räddande ängel, jag har oxå svårt att få imig tillräckligt så jag brukar blanda i proteinpuler i det mesta jag äter, lite här o där bara för att höja proteinhalten lite.

  • Nykomling
    5 inlägg
    14 maj 2011 15:17

    Tyvärr tål jag inte laktosfritt heller. Min mage blir knas och jag får dålig hy. Skaldjur går däremot utmärkt. Vad är proteinpulver gjort av? Smakar det något?

  • Veteran
    5951 inlägg
    14 maj 2011 20:24

    Den jag använder: "Complete Protein III är instantiserat för extra lättlöslighet samt har mycket hög proteinhalt och nästan obefintligt med fett & laktos." Smaker Vanilj Blåbär/Vanilj Choklad Mintchoklad Jordgubb http://shop.kolozzeum.com/sv/proteiner-amino/fairing-complete-protein-iii-1000gr.html