Lite provocerande rubrik, men... :-) Det talas ofta här på forumet och även i andra sammanhang om att man "måste" äta direkt efter träning, men vad händer om man inte gör det? Och vad innebär "direkt efter" för tidsspann? Personligen så tränar jag min jogg-gå-runda bagar-fakir-tidigt om morgnarna (vid halv-femtiden) och äter inte före min träning. Efter träningen brukar jag duscha och laga fukost och det innebär att det dröjer ca en timme innan jag äter efter träning. Jag personligen har INTE märkt av några effekter på min hälsa eller ork annat än att det faktum att jag tränar gör mig starkare, piggare, gladare och lite smalare. Men jag är ju bara en enda person och denna typ av forskning görs ju oftast på grupper av människor. Bring it on! :-)
Mycket engagerad
231 inlägg
Haha nej finns nog få välmående människor som skulle dö av att vänta en timme eller två med maten... Gör det du mår bäst av helt enkelt ^^ Men att folk säger man "måste" är väl snarare att det är det mest optimala om man vill bibehålla/bygga muskler. All träning bryter ner musklerna, och ju tidigare du får i dig protein och kolhydrater efter hård fysisk aktivitet desto snabbare kan kroppen återhämta sig.
Står Tänk på att du bör äta inom en timme efter avslutat tränings-/motionspass! när man ska lägga in träningen här
Haha nej, inte svälter du. Finns ju inget som heter svält.. ;) Men det är bra att äta efter träning, som ovanstående säger, för att förhindra nedbrytning av muskler. Eftersom vi vill bygga muskler?! :) Ja, definitivt inte tappa iaf!
Varför jag lade in detta är för att jag upplever det som att vi väldigt ofta krånglar till det för oss själva och varandra. Att äta efter träning för att optimera muskeltillväxt upplever jag som ett råd för den som satsar på att träna och kanske tävla på en hög nivå. Visst hänger det en och annan fitness-person även på MD, men jag tror vi "vanliga" glada motionärer är betydligt oftare förekommande. Likadant med alla detaljråd kring maten... Vi förvirrar oss med detaljerna och missar helheten. Vad hjälper det att man fixar några detaljer när man missar helheten? Är det kanske därför så många av oss "tjockisar" förblir tjockisar? (Medvetet provokativt ordval.) Ett exempel är detta med BMI. Det är ett mått som forskare använder för att studera hela befolkningsgrupper, inte ett mått för individer. Visst... Forskningen har visat att blad de med högt bmi så är vissa sjukdomar vanligare, men det betyder inte att jag automatiskt för de sjukdomarna. RISKEN för att jag ska drabbar är högre, men ingen kan se på min vikt om jag t.ex. har diabetes. Till det krävs ytterligare provtagningar och diagnostisering av mig som individ. Ett annat exempel är detta med lchf kontra kalorier eller frukost kontra intermittent fasta. Ibland blir debatten en aning inflamerad just eftersom vi tenderar till att saluföra våra personliga erfarenheter av en viss diet som något som skulle fungera för alla. Vi har vissa metaboliska faktum gemensamma eftersom vi är människor, men därefter kan det variera ganska mycket. Delvis på grund av att våra kroppar har individuella variationer i hur lätt/svårt de svarar på träning och bygger muskler eller tar till sig energi och lagrar fett, men också för att vi har olika vanor och livsstilar i vika olika dieter (sätt att äta) passar olika bra in. Lite sunt förnuft och att kunna skilja på vad som är statistiskt gällande för en befolkningsgrupp och vad som passar oss som individer vore ibland önskvärt. Jag önskar att vi kunde hjälpa varandra att förkovra oss i näringslära och inte bara köper och sväljer de kostråd som kvällspressen säljer lösnummer på. (Nu senst att man får cancer av kött där man kan konstatera att kvällspressen förenklat det alltför mycket igen... Fytinsyra och AMACR, nitrat och nitrosaminer är intressanta ämnen att undersöka i sammanhanget, men huruvida just kött som sådant är cancerframkallande är oklart.) Kram och peace på er allihopa!
Det kan variera, absolut. Det är jag mkt medveten om, jag får alltid höra att jag äter för lite, men för mig är det inte lite... Men det vill folk inte tro på. Men det kvittar för iof. ;) Men jag tror att de flesta är ändå medvetna om att en viss diet passar inte alla? Isf, varför skulle det då finnas så många? Å andra sidan tror jag inte på "dieter" utan på sund mat och att äta rätt och lyssna på kroppen. Jag lyssnar till mig själv. :)
Min "näringsguru" Anki Sundin sammanfattar det hela med att vi (befolkningsmässigt) faktiskt inte blir tjocka på vanlig mat, men på godis, läsk och bullar (och vin, chips, tårta o.s.v.). Utrymmesmaten kallar hon den. Den som stjäl utrymme från den braiga, vanliga maten. Fredgsmys är ju för väldigt många en snacks-orgie från onsdag kväll till söndag eftermiddag. Äter man den där utrymmesmaten bara någon gång i bland, t.ex. bara på fredagskvällar, så kvittar den lika. Om det vi sen lägger på tallriken är GI, lchf eller "vanlig mat" spelar då i sammanhanget mindre roll.
Så tänker jag också. :) Men vissa behöver lite extra hjälp på traven och då är det bra att det finns dieter, iaf för att komma igång med det nya livet.
Ska man vara petig så är träning nerbrytande, den vetenskapliga termen är katabol. Att vara katabol, dvs i den nedbrytande fasen, är inte så bra men för de allra flesta gör en halvtimme hit eller dit ingen skillnad. För att vända katabol till anabol (motsatsen alltså) krävs det mat, främst protein. Kolhydrater används också i viss mån så vill man att kolhydraterna ska göra lite nytta också och inte bara skramla runt som ren energi ska man passa på att äta dem direkt efter träning. Här gäller snabbhetsprincipen: ju snabbare kolhydrater, ju snabbare inpå passet tar du dem. De allra flesta märker nog inte av om de näringstajmar på det där viset eller ej eftersom de flesta inte tränar tillräckligt hårt för att det ska spela någon roll. När ni kommer dit här att ni tränar mer än 7 dagar i veckan och faktiskt tränar hårt (nu hör jag flera som tänker "men jag tränar ju hårt" - men nej. Hårdare!) kommer ni också att märka att näringstajmingen efter träning blir viktigare, sömnen blir viktigare och respekten för kroppens återhämtning blir a och o. Tävlar man på hög nivår ofta, tränar dubbla pass eller satsar på kroppsbyggnad har man inte så mycket val, då är det full koll som gäller. För oss andra räcker det "att inte trassla till det så mycket".
Hear, hear LadyG! :-) Nu hjälps vi åt att skilja äpplen från päron och att upplysa varandra med vetenskapliga argument! :-) Pepp på er allihopa!