icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Tillägg till vitaminer och mineraler

26 januari 2013 09:32

Hej Johan, Något jag saknar i matdagboken är en stapel för Krom (Cr) under vitaminer och mineraler. Som bekant behövs krom för omsättningen av blodsocker men även kroppens omsättning av glukos. Förutom detta bidrar krom även till att öka muskelmassan, förebygger och sänker ett förhöjt blodtryck, reducerar förhöjda blodfetter och ökar det goda kolesterolet. Studier har visat att brist på krom kan bidra till ett ökat sötsug varför jag önskar att denna mineral ska finnas med under staplarna så att man ser till att man tillgodoser sitt dagliga behov! Är detta möjligt att göra?

  • Veteran
    1881 inlägg
    26 januari 2013 10:30

    Hjälper nog inte med en stapel då slv inte verkar speca krom i sina livsmedel. Finns ingen rekommenderad dos att gå efter, enligt slv då, och de är ju deras listor som används. http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Saltmineraler/Krom-/

  • 26 januari 2013 11:35

    Rekommenderat dagligt intag av krom: Män: 30 μg Kvinnor: 25 μg ??? Livsmedel som innehåller krom är bland annat musslor, tonfisk, ål och nötter. Även torkad frukt, nöt- och griskött och fullkornsbröd bidrar till vårt intag av mineralämnet. De vanligaste källorna enligt undersökningen Riksmaten: 25% Kött, fågel, korv, fisk och skaldjur 20% Matbröd och fikabröd 18% Flingor/müsli, pasta, pannkaka, pizza/paj, gröt 13% Mjölk, fil, yoghurt 7% Frukt, bär, juice 6% Potatis

  • Veteran
    1881 inlägg
    26 januari 2013 11:49

    Vet inte varför länken inte funkar, har testat några gånger nu "Krom Krom deltar i kroppens omsättning av glukos, samverkar med insulin. Kroms roll som essentiellt näringsämne för människan är fortfarande oklar. Hur mycket krom behöver vi varje dag? I de nordiska näringsrekommendationerna anges inget rekommenderat intag (RDI) för krom, eftersom det saknas underlag för att fastställa det. Inte heller EU anger någon rekommendation. Däremot används internationellt ibland något som kallas "adekvat intag". Det är möjligt att man skulle kunna äta mindre krom utan att få brist men det saknas underlag för att fastställa en sådan nivå. Uppskattat genomsnittligt intag är enligt brittiska och amerikanska beräkningar: 25 mikrogram, kvinnor 35 mikrogram, män Livsmedelsverkets matkorgsundersökning från 2010 visar att innehållet av krom i maten motsvarar cirka 38 µg per dag och person. Hur får vi i oss krom? Livsmedel som innehåller krom är bland annat musslor, tonfisk, ål och nötter. Även torkad frukt, nöt- och griskött och fullkornsbröd bidrar till vårt intag av mineralämnet" Taggat från slv då länken inte funkar. Krom finns inte heller med i slv:s listor när man söker fram näringsinnehåll och då är man ju inte mycket hjälpt av en stapel.

  • 26 januari 2013 12:00

    Ahh, okej. Och ytterligare en anledning till varför mineralen inte finns med som stapel är kanske för att det är lätt att tillgodose sitt behov med vanlig mat :)