Mycket engagerad
128 inlägg
Jag äter kesella med lite bär till mellanmål om dagarna, men jag känner att jag behöver något mer svårsmält till, så magen får jobba lite. Jag har hittills ätit powerbars eller nyttiga muffins till kesellan, men nu behöver jag hitta något nytt. Tyvärr innehåller både barsen och muffinsen lite för mycket kolhydrater. Skulle behöva något med mer protein. Har ni några tips på vad som skulle kunna passa som tilltugg?
Gillar inte ägg. Nötter behövs för många för att jag ska bli mätt, då springer kalorierna iväg för högt. Skulle gärna ha något bakat.
Hårdkokt ägg. Några valnötter eller andra nötter. Rågi med många skinkskivor.
Det mesta som är bakat drar väl iväg endel när det kommer till kalorier. Knäckebröd tycker jag är bra, gärna med mycket bra pålägg på. Mättar, tar en stund att tugga i sig samt kalorisnålt.
Om du ska ha något "svårsmält" som passar som tilltugg men som inte innehåller kolhydrater så ligger det nog närmast till hands att tipsa om fröer och nötter. Om du häller på lite psylliumfrö eller hela linfrö på kvarg + bären så ger det mättnad utan att ge några kcal alls. De passerar nämligen systemet utan att ge näring men binder vätska så det blir geléaktigt och mättar. Bland nötter är kokos och sötmandel mest fördelaktig. Kokos innehåller minst energi (370 kcal/100g) och mycket kostfiber (14 g) men inte så mycket protein (4,4), kolhydrater 14,9. Sötmandel har också förhållandevis låg energimängd (bland nötter), 527 kcal/100 g, hyfsat mycket kostfiber (9,2) och desto mer protein (20,5). Kolhydrater 29,5. Bland proteiner så kan man väl tänka sig att tärna lite skinka, kyckling, räkor, eller tonfisk och blanda med kryddor i kvargen. och då får man väl ta bären till efterrätt :-)
Hur dan pudding menar du? Googlade lite och fick det till att vara typ som chokladpudding. Det behöver ju magen knappast bearbeta någonting...
Bakat? Varför då? Knapra vitkål vettja, då får tuggmusklerna o magen sitt. Innehåller både lite kh och kcal. Kan dippa den i kvargen :-)
Min mage klarar inte kål, blir väldigt gasig och dålig i magen. Dessutom är det inte särskilt gott. Men jag tror att jag hittat vad jag ska göra till nu.
Jag har ett tips till. Det är på temat fröer eftersom det skulle innehålla lite kolhydrater men ändå vara knaprigt och mättande (svårsmält). Fröknäcke. Sök på det i matdagboken. Beroende på vilket mjöl man väljer att binda ihop det med så blir det mer eller mindre mängd kolhydrater. LCHFare använder med fördel mandelmjöl. Här är det: Fröknäcke 1 dl Sesamfrön 1 dl Solrosfrön 0,5 dl Krossade linfrön 2 dl Mjöl* 0,5 tsk salt 0,5 dl Rapsolja 2 dl Hett vatten Strö ev. över flingsalt och/eller vallmofrön. Variationstips: * Originalreceptet jag har fått innehåller Dinkelmjöl, men det går bra att byta ut till vilket mjöl man vill beroende på vad man vill ha för smak och om man vill ha det t.ex. glutenfritt. Jag har provat mandelmjöl, sojamjöl, skrädmjöl (rostad havre) och majsmjöl. De olika sorterna har olika sammansättning och ger därmed olika konsistens (olika ”klistrigt”) när man ska bre ut det, och olika sprödhet när det är klart. Det går också bra att byta ut de olika fröerna efter smak och tillgång. Jag har provat byta ut ca hälften av solrosfröna mot pumpafrön med gott resultat. Prova även att tillsätta 2-3 tsk pepparkakskrydda (lika delar kanel, nejlika och ingefära). Sätt ugnen på 150-175 grader. Blanda de torra ingredienserna. Häll i olja och hett vatten och blanda runt. Det blir som en gröt. Låt svälla en stund och bre sedan ut smeten på en bakpappersklädd plåt (tunt och jämnt). Smaksätt ev. med flingsalt eller vallmofrön. Eller kanske lite riven parmesanost? Grädda i 150-175 grader 50-60 min. Ta ut efter halva tiden och skär i bitar (som små kex eller stora som knäckebröd).
Det finns många bra recept i reseptbanken på fröknäcke
Eller byt ut mjölet helt mot fiberhusk...