Kan någon hjälpa mig med tips på hur jag förenkla vardagen?
Måndagar & tisdagar jobbar jag. Då börjar jag klockan 07.00 så jag äter frukost 05.30. Vill ha en frukost som går snabbt att göra, gärna som går att förbereda dagen innan, som mättar bra. Har ni något tips? Äter enligt strikt lchf kan tilläggas.
Sen det här med lunch, onsdag-fredag är jag hemma och är mammaledig så det här med att stå och laga mat mitt på dagen finns det inte tid till. Så vad jag skulle behöva är tips på bra storkok som är lätta att göra och fungerar bra att frysa in. Mitt mål är att göra två rätter på söndagar som får fungera som lunchlådor för hela veckan.
Middagar är lättare att göra när vi är två hemma. Men vill äta så strikt som möjligt då jag har ett mål att uppnå plus att jag mår himla bra av denna kost.
Så finns det någon erfaren lchf:are som kanske har varit/är i samma sits som kan tipsa mig?
Gör omelettrullar att ha i kylen , till frukost och ev.lunch. Gör en omelett som vänds och steks på båda sidor ( kan uteslutas). Stek strimlat bacon , som får svalna.
Blanda ihop bacon med lika delar majonnäs & creme fraiche + hackad rödlök , svartpeppar.
Man kan även ta grillad kyckling och smaksätta med curry.
Eller räkor och dill. bara att använda fantasin.
Bred röran på omeletten och rulla ihop som en rulltårta. Servera med ruccola.
Mums som mättar.
Man kan koka ägg kvällen innan som man bara skalar och äter till frukost. Kanske med en bit ost till ,eller i en röra med majonäs och/eller avokado.
När det gäller middagsmat (mitt på dagen) .... ska den vara till barnet också? Köttgrytor av olika slag är ju bra att koka och värma senare. Då kan man lägga till potatis, pasta eller ris till barnet som även behöver kolhydrater.
Sallader är annars bra. Ugnstekt fisk, kyckling eller rostbiff går bra att förbereda för flera dagar och ha i sallad. Köp färdigskuren och sköljd salladsblandning och komplettera med gurka, paprika och lite rödlök kanske så går det snabbt. En vitkålssallad är också smidigt att göra och håller sig länge.
Köttfärssås eller soppor är också lätt att förbereda och värma. Och sist men inte minst så går ju en omelett alltid snabbt att slänga ihop.
Lycka till!
Broccoli och/eller blomkål är ju också en snabb och nyttig räddare i nöden. Koka och ha som tillbehör eller i en sallad, eller gratinera med ost och creme fraiche.
När vi hade små barn sa de att färdiglagad mat håller 2 dygn i kylskåp så det är väl ett riktmärke. För oss vuxna funkar det oftast bra ytterligare något ett några dygn, speciellt om man har ett sånt extrakallt fack i kylskåpet, men för små barn bör man som sagt inte spara maten längre än så.
Håller med om att kålpudding eller köttfärslimpa funkar bra. Snabbt och smidigt att laga och funkar som "smörgås" till frukost också :-).
Just det, tänkte kommentera det där med att spara ris. Det rekommenderas inte eftersom ris innehåller en bakterie som producerar ett gift som inte försvinner/dör vid uppkokning och som snabbt försämrar riset om det sparas. Detta gäller främst för små barn. Vad man kan göra är att man fryser in (platta ut i en påse eller styckfrys) direkt efter tillagning, och sen tar direkt från frysen och värmer upp igen. Men det går ju lika snabbt som att värma upp det som sparats i kylskåpet.
Spara heller inte tillagad spenat, kan lätt ge matförgiftning!
Samma sak med tillagad spenat. Det går bra att spara om man fryser ner direkt.
Men spenat (och mangold) bör man inte ge till barn under ett år eftersom de inte kan bryta ner nitriten som bildas av de nitrathaltiga bladen. Spenat innehåller även oxalsyra som kan hindra den lilla kroppen att ta upp det värdefulla järnet (genom att binda kalcium). Men organen utvecklas, och genom att man förväller såna livsmedel (får man bort en del av det "farliga" ) kan kroppen så småningom ha stor nytta av dessa eftersom de är rika på bl.a. järn (och andra mineraler).
Bra förslag innan. Det går också att göra en omelettsmet och ha i kylen. Jag brukar ha i olika saker efter vad jag har. Tex gräslök eller persilja från frysen, riven ost, tapenade, skinka, eller bara grädde o lite salt o peppar. Eller keso, det blev jätte gott... Det går på ett par minuter i en liten teflonpanna på morgonen.
Det finns jättemycket goda recept att laga här. Jag tycker att det funkar bra att laga efter angivna mängder och sedan dela upp i portionsbitar/låder till kylen eller frysen. På så sätt vet jag att jag har ätit det jag ska och inte mer (som jag gärna gör). Ägg är super på lunchen också, omeletter eller strikta lchf pannkakor, mmm..