icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

tjejmilen

Utmärkt medlem
682 inlägg
28 maj 2011 15:29

Någon som tänkt springa tjejmilen och har någor bra träiningstips, jag har bra grundkondition men eftersom jag gjorde en bröstförminskning den 23 mars har jag inte börjat att jogga än, de har gjort för ont...Men börjar känna mif ok att talite snabbare proemnader eller stilla jogg..till och börja med.. Tar tacksamt emot alla tips och ideer..

  • Veteran
    2381 inlägg
    29 maj 2011 00:26

    Jag ska också springa tjejmilen har jag bestämt, och midnattsloppet :) Men några konkreta tips vet jag inte, helst inte efter en operation. Det måste du ta med din läkare, de brukar ju säga när du kan börja träna? Promenader låter som en väldigt bra idé annars :) Imorn ska jag försöka mig på min första mil nånsin!

  • Veteran
    5951 inlägg
    29 maj 2011 12:18

    När läkaren ger dig tummen upp att börja springa finns det massor med rolig löpträning du kan ägna dig åt, men ta det lite lugnt i början så du inte överanstränger benen. Konditionen förbättrar sig fortare än senor och ligament, så man kan faktiskt bokstavligen springa sönder sig om man inte tar de tlilla lugna (det är därför jag alltid tjatar om snack-tempo, lågpulsträning och blanda jogg och gång) :-) Det du kan börja med redan nu, som inte guppar, är styrketräning för löpmusklerna (skadeförebyggande, stärker muskler och ligament): * Vadpress - stå i en trappa, på ett ben och låt hälen sjunka ner så mycket det går. Pressa långsamt upp kroppen med vaden tills du står på tå. Håll nån sekund innan du långsamt sänker dig ner till utgångsläget igen. Upprepa 3x15 gånger på varje ben. Med sträckt knä tränar du den yttre vadmuskeln, och med böjt knä tränar du den inre, och båda behöver tränas. Vadpressarna är den enskilt bästa övningen för att förebygga skador, det är få övningar som ger så mycket som just vadpress. I synnerhet om man kan göra dem utan att hålla sig i, då får även balansmusklerna jobba. * Kissande hunden - Gluteus medius, höfter, utsida lår. De här musklerna är ofta lite eftersatta eftersom det är en rörelse vi sällan gör i vardagen. Svaga muskler i den här regionen gör att vi lättare tappar ner höften i löpsteget, bäckenet ska vara stabilt även när ena foten lämnar marken och det är det de här musklerna som ska fixa. Sen ska man inte glömma de klassiska knäböjen, på ett eller två ben. Bättre helhetsövning får man leta efter helt enkelt. Löpare ska inte vara rädda för att styrketräna benen, det behövs för att benen ska klara de påfrestningar vi utsätter dem för. Ett hett tips är också core/pilates eller mittkroppsträning i egen regi. Det ger en stabil mittkropp som orkar föra äver kraften från armpendlingen ner i benen, musklerna orkar hålla kroppen upprätt och i god position även när det börjar bli jobbigt och du slipper hållning som en ostbåge i slutet av loppet (det är bara mer jobbigt att springa med dålig hållning) :-) Själva löpningen är betydligt mindre komplicerad, kika på grundprogrammen, en liten länk under knappen `välj` (`välj` är en köpknapp, den kanske du inte är intresserad av): http://beta.marathon.se/tjejmilen-2011 Sen polerar man det schema du valt så det passar dig och dina förutsättningar och din vardag, och vips har vi ett personligt schema :-)

  • Utmärkt medlem
    682 inlägg
    29 maj 2011 21:34

    Tack så jätte mycket LadyG..skall ta de lungt nu i början, men efter 8 veckor kunda jag börja träna igen,men klart jag skall jag känna mig fram så de inte blir några komplikationer..skall kolla in länken du skickat.. Tack tack

  • Veteran
    5951 inlägg
    29 maj 2011 22:18

    Ja du känner ju bäst själv vad som gör ont och inte :-) Hoppas du hittar ett schema, antingen på marathon.se eller på Funbeat.se som lockar. Det är bra att ha något att falla tillbaka på, när inspirationen tryter. Sen kan man ju springa det som är roligt och där man trivs när inspirationen flödar, man måste inte följa schemat om man har en roligare idé själv :-)