icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Tortillabröd, energisnålt

Engagerad
58 inlägg
1 juni 2011 14:15

Jag undrar om någon här har något bra på tortillabröd (så energisnåla det bara går!). Vad jag förstått ska det gå att ta mjöl + vatten + salt, steka detta och låta svalna så ska det bli bröd. Jag har dock ingen mängd på varken mjöl el. vatten, någon som har nåt bra recept på 1 portion (ett bröd)? Går det att använda rågmjöl?

  • Veteran
    5951 inlägg
    1 juni 2011 14:42

    Ppännande att göra sina egna bröd, det har jag aldrig lyckats med :-) Jag har för mig att någon tipsade om att använda en viss typ av salladssblad istället, om man ville slippa det vita mjölet helt men det kanske inte är det du är ute efter?

  • Engagerad
    58 inlägg
    1 juni 2011 16:24

    Nja, mjölet i sig är inget problem för mig. Är nog snarare ute efter något bröd-liknande (oavsett mjöl eller ej) med lång kcal-innehåll än ett salladsblad, känns inte riiiktigt likadant :)

  • Veteran
    1881 inlägg
    1 juni 2011 16:50

    Det blir inte speciellt mindre kcal i hembakta tortillas än köpta men här är ett recept. 7 ½ dl vetemjöl 1 tsk salt 1 tsk bakpulver 1 msk olja 2 dl vatten Blanda ihop till en deg, dela i tolv delar, kavla ut tunt till ca 20 cm grädda i torr stekpanna ca en halv minut per sida.

  • Mycket engagerad
    237 inlägg
    1 juni 2011 16:54

    Mmm, problemet är ju att mjöl i sig är ganska energirikt. =)

  • Engagerad
    58 inlägg
    1 juni 2011 17:17

    Ja men jag tänkte till ETT bröd. Det kan ju inte behövas 8 dl till ett bröd? Haha. Jag undrar också om man kan använda rågmjöl, som sagt.

  • Veteran
    1354 inlägg
    1 juni 2011 17:57

    Testa! Om det blir fel med rågmjöl är det väl bara att testa med ett annat mjöl. Graham, t ex (tror jag mer på). För ett bröd är det ju bara att dela receptet med 12. Det blir inte många droppar olja och korn salt, det blir det inte :) Lycka till!

  • Veteran
    1881 inlägg
    1 juni 2011 19:08

    Skulle inte göra tortillas på rågmjöl, går säkert men smaken lär inte bli tortilla aktig. Grahamsmjöl blandat med vanligt vetemjöl eller oxå majsmjöl blandat med vetemjöl är nog bättre alternativ. Gör en halv sats och stoppa fem tortillas i frysen, bara att plocka fram sen när du blir sugen. :)

  • Engagerad
    58 inlägg
    2 juni 2011 11:40

    Gjorde ett tortilla-liknande bröd nyss på 1,5 msk grahamsmjöl, en äggvita och 2 msk mjölk. Riktigt bra blev det. 80 kcal/skiva.