Det är tre saker med den här sidan jag inte riktigt förstår. 1. Om man ska utgå från råvaran (t.ex. bacon) så väljer man hur mycket baconen vägde innan man stekte den och så räknar hemsidan ut kalorierna. Men både vikten och kalorierna per skiva ändras ju när man steker baconen! Och så är det på jättemånga varor - att man ska utgå från den råa produkten. Det måste ju bli helt fel IRL :( 2. Jag har fyllt i jättenoga nu ett tag och under dessa dagar har jag ätit som jag brukar när jag äter "som mest". Det står att mitt dagliga energibehov är 2242 kcal, men jag får max i mig 1400 enligt sidans beräkningar. Observera att jag varit jättenoggrann! Varför är jag inte undernärd? :S Jag går inte ens ner i vikt! 3. Ni som är bra på det här: Om man kollar hur mycket kalorier t.ex. en portion quinoa innehåller (alltså BARA quinoan kokt) så är det typ mer/lika mycket som om man skulle äta cirka tre vita brödskivor med marmelad. Det känns ju sjukt att något så onyttigt kan vara "bättre" för att gå ner i vikt (nu bortser vi från att man orkar mindre på tre skivor bröd). Jag har börjat undvika att ha med grönsaker i mina middagar för att jag är rädd att kaloriinnehållet ska bli för högt... Vad är egentligen viktigast: Nyttig mat eller lågt antal kalorier? ÄR det verkligen okej att äta dålig mat om man bara håller sig under sin kaloriförbrukning? Tacksam för svar
Engagerad
98 inlägg
Vad det gäller råvara eller tillagad vara så finns det en lång tråd om det här. http://www.matdagboken.se/?p=forum&visa=trad&TradID=6853&Sida=2 Energibehovet som räknas ut här på sidan är för att hålla vikten, inte minska den. Du ska alltså inte äta upp alla de 2242 kalorierna. Ena bra nivå för viktminskning får du om du väljer lägsta eller möjligen näst lägsta aktivitesnivån (beror lite på hur din vardag ser ut) i din profil samt lägger in ett underskott för viktminskning, 500 brukar vara lagom. Bäst är väl lagom av allt kan jag tycka, tror inte på förbud utan att man kan äta allt men inte alltid. :) Oavsett vilket så är det antal kalorier som gäller, äter du färre än vad du gör åt med, ja du bör vikten sjunka. Lycka till!
A okej, ja e ny så ja visste inte de. Ja, men om jag äter 1500 kcal/dag så är ju det mer än -500. Och som jag sa så kommer jag knappt upp till det ens. Jag har valt medel på aktivitetsnivån men det är för att jag tränar hårt 4 gånger i veckan och sen lättare träning övriga dagar. Då blir det väl fel om jag registrerar låg aktivitet? Jo det håller jag med om. Jag är helt ny på att räkna kalorier och därför tycker jag inte att det verkar logiskt. Jag har alltid fått lära mig att man ska äta mycket grönsaker och andra nyttigheter. Men här har jag fått intrycket att det enda som spelar roll är att man håller sig under sin siffra.
Du gör bäst i att ställa in på den lägsta aktiviteten och sedan bokföra träningen separat. Allt för undvika misskalkyleringar.
Nej, det blir inte fel om du väljer lägsta aktivitetsnivån och sedan lägger in all träning under "motion" de dagar du tränar. Då får du ett extra underskott, sen är det upp till dig om du äter upp motionskalorierna eller ej. Jag äter massor av grönsaker... hur får du det till att det är högt kalorivärde på grönsaker? Ex min middag idag på 293 gram mos bestående av potatis, morot och vitkål = 152 kcal (154 kcal m buljongen som jag kokte grönsakerna i och mosade ihop med). Därtill 200 kcal köttbullar och 1 msk senap = totalt 387 kcal för hela middagen och mätt är jag. Jag äter grönsaker till så gott som varje mål för att få i mig tillräckligt Cvitamin. Titta runt i andras matdagböcker så får du tips på hur du kan äta. Lycka till!
Man kan inte bara ta hänsyn till hur mkt kalorier ett livsmedel innehåller. Man måste väga in nyttan av att äta det också, och även mättnadsfaktorn. Anledningen till att undvika vitt bröd med marmelad är att det mättar inte särskilt mcyket, man blir snabbt hungrig igen. Ät mat som mättar ordentligt (långsamma kolhydrater) så blir det lättare att att gå ner i vikt.