Mycket engagerad
312 inlägg
Jag äter inte LCHF (och har inte några planer på att börja heller) dock är jag en person som tycker om kunskap och en fundering som jag har när det gäller LCHF är just vad som är problemet med underjordsgrönt?
Dom innehåller oftast mer kolhydrater/socker, helt enkelt. Har för mig att växter under jord gärna samlar på sig extra energi i form av socker/kolhydrater i jämförelse med ovanjords. Måttliga mängder rotfrukter kan vara okej om man inte är alltför noga med kolhydraterna.
En grov förenkling för de som inte väger, mäter och bokför det de äter så innehåller ovanjordsgrönsaker oftast mindre kolhydrater / 100 gram än underjordsgrönsaker. Väger/mäter man grönsakerna spelar det egentligen ingen roll vilka man väljer, bara de ryms inom den kolhydratsbudget man själv satt. Det gäller naturligtvis att göra smarta val för att få så mycket mat som möjligt till lågt kolhydratsmängd, inte konstigare än de som väljer kalorifattig mat och väljer att få så mycket mat som möjligt inom satt kalorimängd.
Tack för svaren. Att en potatis med all stärkelse är en försiktighetsvara kan jag förstå men man kliar sig lite i huvudet när tex morot blir fel. Morot har ju i alla tider ansetts som nyttig. Har aldrig sett den som kolhydratskälla, direkt.
Inget fel på morot i LCHF, det är bara att man får vara uppmärksam så att det inte blir för mycket på en gång. I princip kan jag ha två sockerbitar i kaffet om jag vill, men det är ju inte särskilt smart att bränna 1/3 av min dagliga kolhydratsranson på en ynka kopp sött kaffe.
Låter som jag får tänka till en del hör jag. Även om jag inte äter LCHF så är jag kolhydratsmedveten eftersom jag har märkt en koppling mellan min hunger, vare sig reell eller upplevd, kontra kolhydratsintaget. Jag kan bli sjukt hungrig dagen efter en pastamiddag tex. Har då använt just morot som "bulkning" då man får mycket för både pengar och kalorierna.
Väldigt förenklat så tillverkar det "gröna" i växterna kolhydrater som den använder i växten. I rötterna till exempel kan det inte bildas några kolhydrater utan växten skickar kolhydrater dit istället. Där av blir det mer kolhydrater i underjords-grönsaker.
Tolwyn! Det är inget fel på morot, men det är skillnad på rå morot med relativt lågt GI, medan kokt morot har ett högre Gi. Det kan du se i GI-tabeller!
Jag tror inte Tolwyn är kvar, tråden är ett år gammal.