icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Vad är egentligen bra?

Engagerad
98 inlägg
27 februari 2012 14:08

Kort fråga. Jag följer ett 30 dagarsprogram enligt en GI-bok. Där, och i många andra källor, rekommenderas t.ex. bulgur för fortsatt GI-kost. Det står att det är bättre än vit pasta och vitt ris. Även quinoa rekommenderas. När jag kolla en GI-tabell ser jag att bulgur har högre GI än snabbmakaroner :S Och Quinoa har bara lite lägre GI än makaronerna... Helt förvirrad.

  • Mycket engagerad
    250 inlägg
    28 februari 2012 07:50

    Titta inte i GI tabeller, titta på GL tabeller (glykemisk belastning). Där tas det hänsyn till hur stora portioner man äter av livsmedlet, och då ligger bulgur mkt bättre till än vitt ris och snabbmakaroner. GI är inte ett värde för hur mycket kolhydrater det finns i ett livsmedel, det talar om hur snabbt 100 gr kolhydrater av ett visst livsmedel påverkar. Därför får vissa livsmedel missvisande siffror i GI tabeller. Du kan läsa mer om det här: http://www.nyfikenvital.org/?q=node/1365

  • Engagerad
    98 inlägg
    29 februari 2012 11:28

    Okej tack! :D

  • Mycket engagerad
    116 inlägg
    5 mars 2012 20:32

    hahaa du låter lika förvirrad som mig ;-) detta är inte lätt

  • Mycket engagerad
    116 inlägg
    6 mars 2012 09:35

    Övervikt Är du duktig på detta med GI? Har du erfarenhet?

  • Mycket engagerad
    250 inlägg
    6 mars 2012 10:06

    Nej, jag är inte duktig på det, har aldrig ätit efter det. Läst en del, bl a detta med GI tabeller, att de ibland blir lite vilseledande, eftersom man äter olika mycket av olika sorters livsmedel. Men jag tror det ligger en del i detta med att äta mindre kolhydrater och mer fett, just när det gäller mättnaden. Men jag tycker det är svårt att göra sig av med alla "sanningar" man hört och läst om mat om man ska äta LCHF. Något jag försöker göra är att skippa alla lightprodukter.