Eftersom de olika näringsämnena fett, protein och kolhydrater ger olika mycket energi per gram så anger man ibland energiprocent istället för mängd i gram. Energifördelningen mellan de olika näringsämnena (samt alkohol) är den cirkeln du ser längst ner i matdagboken när du lagt in dina måltider.
Liiw. Menar du i livsmedelsdatabasen? Det är en databas som livsmedelsverket lagt upp med näringsberäkning på varje livsmedel och inte något matdagboken lagt upp. Matdagboken länkar dit och använder dess data för att kunna få rätt värden i näringstabellerna. Men där håller jag med dig om att det är rörigt och svårt att hitta!! Det tog mig tid att hitta nåt så enkelt som rätt sorts knäckebröd eftersom det stod som "hårt bröd". Och där finns det massor av exempel på saker som är svåra att hitta. Salt t.ex. finns som "joderat salt","havssalt" och "mineralsalt". Men man lär sig. :-) och de artiklar du använder hamnar ju i din livsmedelslista så det blir lättare att hitta.
Vi använder cookies för funktion, analys och marknadsföring. Det innebär lagring eller åtkomst av data på din enhet eller webbläsare. Funktionella cookies är nödvändiga för att hålla våra tjänster säkra, förhindra missbruk av tjänsterna och för att se till att de alltid fungerar bra.
Energi :)
Okej och det menas med vad då? :P
Om det står tex 20 E % protein så betyder det att 20 % av energin/kalorierna i det du ätit kommer från protein.
Aha okej. Tack.
Eftersom de olika näringsämnena fett, protein och kolhydrater ger olika mycket energi per gram så anger man ibland energiprocent istället för mängd i gram. Energifördelningen mellan de olika näringsämnena (samt alkohol) är den cirkeln du ser längst ner i matdagboken när du lagt in dina måltider.
Du kan förresten läsa mer om det under info, den blå "knappen" längst till höger i menyn här ovan.
Bra att du förklarade ordentligt Mait :)
Liiw, alltid lite rörigt när man är ny. Är det något speciellt du tänker på? Här finns mer info om Energiprocent: http://www.matdagboken.se/?p=info&PageID=32
Ok, jag förstår. Ska se om vi kan göra det ännu enklare. Kollar upp!
Liiw. Menar du i livsmedelsdatabasen? Det är en databas som livsmedelsverket lagt upp med näringsberäkning på varje livsmedel och inte något matdagboken lagt upp. Matdagboken länkar dit och använder dess data för att kunna få rätt värden i näringstabellerna. Men där håller jag med dig om att det är rörigt och svårt att hitta!! Det tog mig tid att hitta nåt så enkelt som rätt sorts knäckebröd eftersom det stod som "hårt bröd". Och där finns det massor av exempel på saker som är svåra att hitta. Salt t.ex. finns som "joderat salt","havssalt" och "mineralsalt". Men man lär sig. :-) och de artiklar du använder hamnar ju i din livsmedelslista så det blir lättare att hitta.