Nykomling
5 inlägg
Jag provade att göra frökexen som det finns recept på här. Men det blev failure! De låg i vatten över natten och lite till. Jag hade de inne i nästan två timmar, men det är inga kex, det är snarare som mjuk chokladkola eller nåt. Vad gjorde jag fel? Hjälp mig, snälla!
Låg i vatten över natten? Vilket recept gick du efter? Här har du ett toppenrecept som du kan variera som du vill med olika fröer och mjölsorter. I mitt originalrecept är det dinkelmjöl men jag har provat med lite olika sorter t.ex. sojamjöl, havremjöl (skrädmjöl) och mandelmjöl. Jag har även provat att använda pumpafrön istället för en del av solrosfröna när de tog slut. Sen kan man strö över lite flingsalt eller vallmofrön om man vill. Kanske lite riven ost. Variera som du vill! 1 dl solroskärnor 1 dl sesamfrön 0,5 dl krossade linfrön 2 dl mjöl, valfri sort 0,5 tsk salt 0,5 dl rapsolja 2 dl varmt vatten
Jag glömde skriva att det blir som en gröt och att den ska bres ut på en plåt (olika mjölsorter ger olika seg "deg") och att den ska vara inne på ca 150 grader i 50 minuter. Ta ut och skär i bitar (jag brukar skära 5 x 5 rutor) efter halva tiden.
Jag gör på ett annat recept som blir finemang;1ägg vispas m 1dl vatten o 0,5tsk sålt. Blanda ihop 1dl fibrex, 0,5dl helt linfrö, 0,5dl kokosmjöl (funkar säkert m annat mjöl med). Smaksätter m ca 1tsk brödkrydda o 1tsk gurkmeja. Rör ihop m äggvispet och bred ut på bakpl-papper så tunnt du kan. In i ugnen, 175grader i ca 15 mil varefter ugnen slås av o kexen får stå kvar för att torka. Gärna m ugnsluckan på glänt.
Man kan behöva torka dem lite ytterligare, jag vänder dem upp och ner och lägger på gallret och kör en stund med luckan på glänt.