icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Vad kan jag äta och inte äta :)

Nykomling
6 inlägg
27 juni 2013 10:30

Jag har försökt äta enligt gi nu en tid men är fortfarande osäker på vissa saker. Här kommer mina frågor: Kan jag äta chorizokorvar/falukorv och kassler?  Jag är allergisk mot nötter och avokado. Vad kan jag äta istället?  Jag blir väldigt trött efter jag ätit frukost, vad kan jag göra åt det?  Jag äter hellre råris än couscous/quinoa. Går det bra?  Jag äter mycket ägg. Kan man äta för mycket?  Vanligt husmansknäcke. Kan jag äta det?  Till sist undrar jag om det är okej med grädde och creme fraiche i mat? Hur mycket kan man isf äta?  Jag tror jag har fått med alla mina funderingar. Blir väldigt glad för svar :D  Mvh S

  • 27 juni 2013 16:55

    Är inte superinsatt inom GI men om jag har förstått det rätt så funkar de väl så att man ska försöka undvika att få spikar i glukos genom att äta mat med kolhydrater omvandlas saktare till glukos i levern. Jag kan försöka svara på frågorna så gott jag kan. Kan jag äta chorizokorvar/falukorv och kassler? Ja, då dessa inehåller lite/inga kolhydrater över lag så bör det inte vara något problem Jag är allergisk mot nötter och avokado. Vad kan jag äta istället? Se listan jag lägger in i slutet av inlägget. I stortsätt alla grönsaker bör vara OK Jag blir väldigt trött efter jag ätit frukost, vad kan jag göra åt det? Vad äter du till frukost? Jag äter hellre råris än couscous/quinoa. Går det bra? Enligt listan i slutet på inlägget är det bästa du kan äta inom "risfronten" Vildris. Jag äter mycket ägg. Kan man äta för mycket? Nej. Så länge du inte går över ditt dagliga intag av kolhydrater. Vanligt husmansknäcke. Kan jag äta det? Skulle tro att det höjer ditt blodsocker. Till sist undrar jag om det är okej med grädde och creme fraiche i mat? Hur mycket kan man isf äta? Både grädde och creme fraiche innehåller mycket kalorier, dock väldigt lite kolhydrater så det är ingen fara. Se aftonbladets lista på tillåtna GI matvaror: http://www.aftonbladet.se/vikt/article10396848.ab

  • Nykomling
    6 inlägg
    27 juni 2013 17:40

    Tack så mycket för ditt svar!! :) Till frukost brukar jag äta en skål med turkisk yoghurt, lite honung, müsli och en näve hallon. Ibland ett ägg till det :)

  • På gång
    19 inlägg
    27 juni 2013 17:46

    Tillägg till svaren ovan: Överlag bör man nog kolla över vad för sorts korvar man äter då många innehåller mycket skit och inte speciellt mycket kött. Och ägg... ät på bara. De innehåller inga kolhydrater alls.

  • Veteran
    1881 inlägg
    27 juni 2013 17:59

    Man räknar inte/utesluter kolhydrater när man äter enligt GI utan de handlar om att äta rätt typ av kolhydrater. Fiberrika varor är som regel bättre. Bästa brödet är ett grovt surdegsbröd med hela frön. Vill du äta knäckebröd, välj en grov variant med frön i och gärna bakat med surdeg. Finns flera sorter som är bättre än husman men å andra sidan är husman bättre än frukostvarianten. Vill du äta korv eller andra charkprodukter, välj sorter utan några direkta tillsatser och utfyllnader. Ju högre kötthalt desto bättre. Är det tex potatismjöl i korven, då höjs GI värdet direkt. Tänk oxå på att GI handlar om mer än bara ett värde på en enskild vara, det handlar oxå mycket om sammansättningen på hela måltiden. Ägg och osötade mejeriprodukter är okej men tänk på att tex grädde lätt drar iväg med kalorierna. Alla frukter och grönsaker är inte okej, vissa har högt GI som tex banan, ananas, majs, palsternacka, potatis i vissa former osv. Är ditt mål att gå ner i vikt, glöm inte att hålla ett öga på kalorierna, för även vid GI dieten behövs ett underskott för att vikten ska gå ner.

  • Veteran
    5951 inlägg
    27 juni 2013 18:03

    Lite intressant läsning om GI, för de som vill förkovra sig: http://www.halsosidorna.se/Kolhydrater.htm Kan vara bra som vägledning, inspiration och fördjupning.

  • Veteran
    3541 inlägg
    28 juni 2013 23:49

    Nötter kan man ersätta med fröer, och vissa baljväxter, av olika slag. Pinjenötter är fröer från pinjeträdets kottar och är inte nötter trots namnet. Likaså är jordnöt inte en nöt utan en ärtväxt men trots det vanlig att man är allergisk mot. Men det kan som sagt variera. Även sötmandel kan en del nötallergier tåla. Prova annars fröer och kärnor som solrosfrö, pumpakärnor, sesamfrö, linfrö, hampafrö, psylliumfrö, m.fl. De är rika på bra fetter och näring, framför allt mineraler. Kikärter kan ha nötliknande konsistens och kan ersätta nötter i en del fall. (Kan rostas och saltas och ätas som salta nötter). När det gäller ersättningar till ris, couscous och quinoa så prova hela korn av t.ex. vete, havre, råg och korn som säljs under namn som matvete, mathavre, matkorn. Framför allt mathavre och matkorn har bra egenskaper.