icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Vad ska man äta? Förvirrad.

Nykomling
4 inlägg
2 oktober 2010 12:49

Vissa tycks vettskrämda för kolhydrater, andra för fett och protein verkar även det medföra en fara. Innan jag gav mig in i vikt-minskningsträsket trodde jag aldrig att den mat jag åt var så farlig.Men vad ska jag egentligen äta, för att må bra och för att gå ner i vikt?Finns det någon slags mat som "alla" håller med om är bra?

  • Utmärkt medlem
    712 inlägg
    2 oktober 2010 14:27

    Du behöver inte vara vettskrämd för något :). En blandkost (gärna högt proteinintag) skulle jag föredra, fungerar bra för mig. Sen finns det ju många som förespråker LCHF men det kan säkert någon mer inbiten svara på varför det skulle vara fördelaktigt för dig. När du sedan valt diet så handlar det ju om att ligga under ditt kaloribehov varje dag.Det smartaste är nog att testa sig fram vad just din kropp mår bra av. Det skiljer sig något oerhört mellan individer.Lycka till.

  • Mycket engagerad
    109 inlägg
    2 oktober 2010 14:47

    I ditt fall så skall du ju gå från en bra vikt till en annan bra vikt. Inga stora förändringar.Du kan förmodligen använda dig av vilken diet som hellst.Protein skall du aldrig dra ner på. Inte ens de mest hårdförda veganerna anser det. Tvärtom har de fullt sjå med att blanda olika bönor för att få i sig "komplett" protein.Fett.Alla är överens om att omega-3 är nyttigt och att du måste få i dig en viss mängd fett. Bland annat för att vissa vitaminer är fettlösliga och behöver fett för att tas upp av kroppen.Vidare är alla överens om att transfetter är dåliga.Striden gäller oftast mättat fett.Framförallt mängden mättat fett man äter Jag har en klar uppfattning om att det inte är farligt, snarare tvärt om. Men litar du inte riktigt på mig kan du begränsa intaget av mättat fett, men skippa det inte helt (tänk om jag har rätt)KolhydraterAlla är överens om att socker är onyttigt.Alla är också överens om att om man promt skall äta kolhydrater så är ett lågt GI bra.Skulle jag rekomendera en diet för just dig så skulle jag föreslå ISO-dietenEn energifördelning om 33,33% för protein, fett och kolydrater och där kolhydraterna har ett lågt GIDieten är bra för den förbjuder inte så mycket som andra dieter. Ge det några veckor och se om det går. Blir du överdrivet hungrig. Så till den milda grad att du inte klarar att ligga på ett kaloriunderskott så kan du öka på fettet en aning och dra ner på kolhydraterna. Men så långt som till LCHF tror jag inte du behöver gå.Men som pottpott säger: Det skiljer mellan individer.

  • Nykomling
    4 inlägg
    2 oktober 2010 14:57

    Okej, tack så jätte mycket för bra svar. Har lyckats gå ner 8 kg med "vanlig mat" i mindre portioner och det har gått bra. Nu med de sista envisa kilona har jag ökat protein mängden och dragit ner på kolhydrater, dock "ojade" sig en vän över att för mycket protein kunde vara väldigt farligt för njurarna. (http://www.metro.se/se/article/2007/03/21/22/1523-45/) kanske inte den bästa källan ^^.Men tycker mig ha märkt att oavsett vad jag äter, eller inte äter, finns det personer som har synpunkter på det. Antar att ni har rätt när ni säger att det är individuellt och att jag bara kan utgå från vad som fungerar för mig.

  • Mycket engagerad
    109 inlägg
    2 oktober 2010 19:12

    Har man nedsatt funktion funktion i lever och njurar kan det vara något att tänka på. Men är man frisk är det ingen fara med ökat proteinintag. Och tittar man på "vanlig mat" så är problemet snarare att det innehåller på tok för lite protein.