icon-chat icon-cutlery icon-dumbbell user count-calories menu Search

Väga frukt!

Nykomling
7 inlägg
3 februari 2010 13:29

Heej!
Jag är ganska ny här och har en liten fråga angående att skriva in frukt i matdagboken. När jag till exempel ska äta en apelsin så väger jag den och skriver in i min matdagbok. Men apelsinen har ju ett skal som jag inte äter :P Samma med äpplen och päron, man äter ju inte upp kärnhuset. Hur gör man?

Sen tycker jag att det är lite svårt med livsmedelsdatabasen eftersom det finns så lite info om de livsmedel som ligger inne. Till exempel: Kycklinggryta med lök och champinjoner. Jaha, vad är den gjord på? Vad kan den liknas med? Jag äter ofta thaimat, tex kyckling med currysås som innehåller lite grönsaker och kyckling och currysås gjord på kokosmjölk. Kan jag lägga ín en kycklinggryta + currysås då? Eller ska man ta varje ingrediens var för sig?

Förvirrad!

  • Veteran
    1881 inlägg
    3 februari 2010 15:02

    Man väger den ätliga delen, alltså utan skal. På en apelsin väger skalet massor, en äppleskrutt, väger pyttelite så den brukar jag väga med.

    Tycker själv recepten är lite fåniga i databasen, kan ju vara precis vad som helst i dom. Själv tycker jag det är enklast att lägga in varje ingrediens för sig själv, ja i den mån det går då. Utemat är ju alltid svårt att uppskatta då man sällan vet precis vad och hur mycket den innehåller.

     

     

  • Nykomling
    7 inlägg
    3 februari 2010 19:28

    Okej! Tack för det snabba svaret ^^ Men det kommer bli jobbigt att väga en kladdig apelsin på vågen x) Om man tar imorse som ett exempel. Då åt jag en halv grapefrukt, som jag vägde först och sen delade upp i klyftor. Hade blivit väldigt kladdigt och jobbigt att både äta och väga om jag var tvungen att ta bort skalet först =/

    Funkar det inte att väga skalet efteråt förresten? :D och ta det minus.

  • Mycket engagerad
    353 inlägg
    3 februari 2010 20:54

    Om du har en digitalvåg kan du ställa en tallrik på vågen och nollställa och sedan lägga på den skalade apelsinen.

    Annars funkar det ju utmärkt att väga skalen efteråt   :)

  • Nykomling
    7 inlägg
    4 februari 2010 09:17

    Ååh, vad bra! :D

    Tack för hjälpen!! ^^

  • Mycket engagerad
    235 inlägg
    27 april 2010 11:21

    åååh jag har undrat detta länge! skönt att få svar!

  • Mycket engagerad
    237 inlägg
    27 april 2010 11:55

    Annars kan du väga apelsinen med skal och sen väga skalet och dra av det från totalvikten :)

  • Mycket engagerad
    182 inlägg
    27 april 2010 12:08

    Jag väger alltid mina frukter utan skal. Och eftersom jag alltid äter ungefär samma frukter så har jag vägt skrutten och kärnan mm och minns ungefär hur mkt de väger. Detta drar jag också av. Som plommon som jag jämt äter...kärnan brukar väga ca 10 gram, bara att dra av och voila! :)

  • Engagerad
    59 inlägg
    27 april 2010 13:37

    Ett annat tips är att först väga sig, sedan äta apelsinen och sedan väga sig igen! Sen tar man mellanskillnaden! Skulle det funka? ;)